Hírek

Az anya szívbetegsége befolyásolja a gyerek nemét?

 

 

A világstatisztika szerint minden 100 kislányra 102 fiúcska látja meg a napvilágot.
A Szív Világszövetség kongresszusán az egyik előadás arról a szokatlan megfigyelésről számolt be, hogy az anya szívbetegsége befolyásolja azt, hogy kisfia vagy kislánya születik – írja az MTI.

A kongresszuson nagy feltűnést keltett Azin Alizadehasi és munkacsoportjának előadása, akik olyan jelenséget ismertettek, amilyet még sehol a világon nem észleltek. A fiúk száma mindig kissé meghaladja a lányokét, ezért lepődtek meg az iráni szakorvosok, amikor azt észlelték, hogy a különböző szívbetegségek miatt ellenőrzött asszonyok, ha terhesek lettek, legtöbbször kislánynak adtak életet.
A kutatók 200 általuk rendszeresen vizsgált asszony esetét ismertették, akiknek 64 százaléka szívbillentyű hibában szenvedett, 20 százalékuk pedig veleszületett szívbaj miatt járt a kardiológiai ambulanciára. A betegek 14 százalékát nem operálták meg, akkor sem, ha műthető betegsége volt.
A 200 szívbeteg terhesnek 216 gyermeke született és az orvosok meglepetésére 76 százalékuk kislány volt. "Tudomásunk szerint ez az első eset, amikor a szakorvosok olyat tapasztaltak, hogy a szívbetegek gyermekeinek ekkora többsége lány" - hangoztatta előadásában a munkacsoport vezetője.
Kathryn Taubert, a Szív Világszövetség egyik vezetője a vitában hozzátette, hogy mivel a szívbeteg nők száma világszerte növekszik, ez a megfigyelés a további kutatás igen érdekes területének ígérkezik.