Hírek

β-hCG-ről

  A humán choriongonadotropin (hCG) az implantáció előtt a syntitiotrophoblastok megjelenésétől, a ciklus 21-23. napjától kimutatható a terhes szérumából és vizeletéből.
A hCG LH szerű, valamint kisebb mértékben FSH szerű hatással rendelkezik, lehetővé teszi a sárgatest (corpus luteum) fennmaradását, a progeszteron és az ösztrogén termelését, stimulálja a magzat ivarmirigyeinek, mellékveséjének a működését, immunszupresszív hatása révén immunológiai védelmet biztosít az embrió, a magzat számára a kilökődés ellen.

Az elmúlt évtizedekben a sárgatesten kívül egyéb szövetekben is kimutattak LH és hCG receptorokat. Amikor a hCG termelés a terhesség 9-10. hete után csökken, stimuláló és szabályozó szerepét a magzat agyalapi mirigye (hypophysise) veszi át.

A hCG-nek a terhesség első 20 hetében van jelentősége.
Szérumszintjének meghatározása elősegíti a reprodukciós történések legkorábbi felismerését, fenyegető vetélés, elhalt terhesség és méhen kívüli terhesség kimutatását és nyomon követését. Többes fogamzás és LH szenzibilizáció esetén szintje emelkedhet.
Egyes embrionális eredetű rosszindulatú daganatok esetében tumor markerként is értékelhető.

A hCG két alegységből áll, egy alfa és egy béta alegységből.
A β-alegység kevesebb, mint 1%-a van szabad formában ezért használható szűrési módszerekhez.