Hírek

Baby Boom?

 

Tabutémának és modern járványnak tekinti a meddőséget a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) Új Baby Boom tervezete, a negatív trendbe pedig akár minisztériumi szinten beavatkoznának.
Magyarországon a párok ötödét érinti a meddőség, a férfiak termékenysége döbbenetes arányban romlik.

A Nemzetgazdaségi Minisztérium ötletelése szerint a gyermekvállalásnak gyakori akadályai a férfiak és nők egészségi problémái.
A lehetséges okok közt felsorolják többek között a meddőséget, a szenvedélybetegségeket, a lelki természetű betegségeket, az egészségtelen életmódot a dokumentumban.
Mivel az a cél, hogy több gyermek szülessen, komplex megelőzési szolgáltatások bevezetésére van szükség az anyag készítői szerint. A részletekre még nem derült fény, de ezek még amúgy is csak tervek, illetve javaslatok, így még várni kell a kiforrott cselekvési útmutatóra.
Mi azonban most megnéztük, mekkora problémát is jelent itthon a meddőség, mivel magyarázható a gyermektelenség, és mit tehetünk mi magunk is annak érdekében, hogy megszülethessen a tervezett gyermek.


Szégyen, még mindig.

Becslések szerint Magyarországon közel 400 ezer embert, a párok 15-20 százalékát érinti a meddőség. Az esetek 40 százalékában a férfi, 40 százalékban a nő lehet a felelős, s az esetek 20 százalékában vagy mindkét fél küzd valamilyen problémával, vagy nem sikerül kideríteni, hogy mi okozhatja az utód késlekedését.


Az adatok szerint a meddőséggel érintett pároknak csak 15 százaléka fordul orvoshoz, aminek több oka lehet, például, hogy korlátozott a tájékozódási lehetőség.
A másik ok, hogy a meddőség még mindig tabutéma, sokan szégyenként élik meg helyzetüket, titkolják.
Egy korábbi tanulmányból az derült ki, hogy a nők sokkal nagyobb arányban vonják be a környezetüket ebbe a kérdésbe, és főleg más nőktől várnak támogatást, míg a férfiak inkább feleségükre próbálnak támaszkodni.
Nőgyógyászok szerint pedig még mindig tapasztalható, hogy a nőket okolják, ha egy pár már jó ideje gyermektelen, és persze az sem ritka, hogy a férfi elzárkózik a kivizsgálások elől.
Pedig mindkét fél "gyanús" lehet: a gyermekáldás elmaradásáért közel fele-fele arányban érintett a nő és a férfi. Elengedhetetlen tehát a férfiak kivizsgálása is, sőt addig nem szabadna elkezdeni kezelni a nőt, amíg nem bizonyosodik be, hogy nem a férfinál van valami probléma.
A férfiaknál a meddőség hátterében legtöbbször az áll, hogy az ondófolyadékban elégtelen mennyiségű és minőségű a spermium.
De ahogy a nőknél, náluk is befolyásolhatja a termékenységet az egészségtelen táplálkozás, a stresszes életmód, a rendszertelen életvitel, de például egy gyógyszeres kezeléssel orvosolható prosztatagyulladás is.

A spermiumok fogyása nem most kezdődött.


Döbbenetes arányban romlik a férfiak termékenysége. Egy dán termékenységkutató már 1992-ben felhívta a figyelmet arra, hogy nemcsak az ondó spermiumkoncentrációja, hanem az egy alkalommal távozó váladék mennyisége is csökken – a negatív trend pedig évtizedek óta tart. A kutató a férfiasságot érintő változások okaként a környezeti hatásokat nevezte meg. Az aggasztó eredményeket a szakma eleinte tamáskodva fogadta, csakhogy a több országban kisebb-nagyobb mintán megismételt vizsgálatok rendre a dán adatokat támasztották alá.
Más kutatások szerint a 40-es években még 200 millió volt milliliterenként a normálisnak tekintett hímivarsejt-koncentráció alsó határa. Ez a 70-es évek közepére lecsökkent 120 millióra, aztán a 80-as években 50 millió lett, ma pedig 20 milliónál tartunk, tehát 20 milliónál mondjuk, hogy normális spermiumszámról van szó.
De hasonló fontosságú tényező a hímivarsejtek mozgása, alaki épsége is, amely szintén folyamatosan romlik.


A férfiaknál gondot okozhat a herevisszér is, amely a végtagokról már ismert visszértágulathoz hasonló, csak a here körül fut. Ezt például egy egyszerű műtéttel tudják kezelni az orvosok. Ma már arra is van lehetőség, hogy ha a férfinak egyáltalán nincs spermiuma, akkor egyes esetekben a hereszövetből vesznek ki mesterséges megtermékenyítéshez alkalmas mintát. Sokszor azonban a korábbinál egészségesebb életmód is segítheti a terhességet.
De problémát jelent az is, amikor mindkét fél egyformán érintett. Ha nem rendszeres a nemi élet, aligha remélhet utódot a pár.
Amikor az orvos rendszeres nemi életet ír elő, nem havi egy vagy legfeljebb két együttlétre gondol.

Petesejtjeink nem emancipálódtak.

A nőknél pedig a leggyakoribb magyarázatok az anatómiai elváltozások, betegségek.
A gyermektelenség oka lehet fertőzés is, ami gyógyszeres kezeléssel orvosolható, ahogy például a férfiak prosztatagyulladása is, de ez is csak célirányos vizsgálatokkal deríthető ki.
Nem csak a magyar nőkre igaz, hogy a harmicas éveikre halasztják a gyermekvállalás örömeit. Noha érthető a nők hozzáállásában bekövetkező változás, ennek is megvannak a hátulütői, többek között az, hogy a petesejtek nem követték a trendet. A Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium által összeállított szakmai iránymutatás szerint például a teherbeesés esélye a 30. életévtől folyamatosan zuhan; a harmincas évek végétől a romlás felgyorsul és 45 éves korban már csak minimális esélye van a sikeres terhességnek.

Az egyik leggyakoribb, meddőséget eredményező okként említik az endometriózist, amikor a nyálkahártya a méh üregén kívül is megtelepszik. Gyógyszeres vagy sebészi úton, illetve a kettő kombinációjával is kezelik a betegséget, de sok esetben nem jelentenek megoldást a problémára.
Egy másik szintén meddőséget okozó betegség, a policisztás ovárium szindróma (PCOS), amely egyben a leggyakoribb női hormonális és anyagcserezavar. A nők 5-10 százalékát érinti. Noha mindenki nőgyógyászati betegségre gondol, a petefészkek elváltozása csak egy részjelenség a sok szervet érintő, alapvetően belgyógyászati-endokrinológiai betegségben.

Sztressz= magas a prolaktinszint.

A szülész-nőgyógyász szerint az egyik leghatékonyabb fogamzásgátló a stressz. A hajszolt életmód pedig kimutatható elváltozásokat is képes előidézni: mégpedig a megemelkedett prolaktinszintet. A magas prolaktinérték a nőknél meggátolja a peteérést – férfiaknál is fennállhat ez, merevedési gondot, terméketlenséget okozva – így a terhesség sem tud létrejönni. Viszont van rá gyógymód; ha gyógyszerekkel lejjebb tudják vinni a hormonszintet, bekövetkezhet a fogantatás.


Amennyiben a különféle vizsgálatok nem jeleznek biológiai eltérést, mégsem jön össze a baba, érdemes felkeresni egy pszichológust vagy pszichiátert. Számos olyan gátlás lehet a pszichében, amely kerékkötője lehet a család bővülésének.
Polyák Éva pszichiáter tapasztalatai szerint azonban még ma is ritka, hogy a nőgyógyász elküldje pszichiáterhez a páciensét, ha az nem esik teherbe, és testi okát sem találják. Azt sem mindig mondják el, hogy a sikertelen próbálkozásoknak lelki okai is lehetnek.
Bármennyire furcsán hangzik is, az elmaradt terhesség oka lehet az is, ha a próbálkozók nem illenek össze. A szakorvos szerint olyan is előfordulhat, mikor két egészséges ember kapcsolatából nem születik gyerek, ám ha elválnak útjaik, egy következő kapcsolatban összejöhet a teherbeesés.
Forrás: HVG.