Hírek

A férfiaknál is ketyeg a biológiai óra

 

   Napjainkban a nők egyre inkább kitolják a szülés időpontját, amivel kockázatnak tehetik ki születendő gyermeküket. Nem is minden esetben a nő életkora miatt, hanem azért, mert a 30-40-es éveikben járó nők általában idősebb férfitól várnak gyereket. A férfiak pedig éppen úgy foglyai a biológiai órájuknak, mint a nők.

Egy 40 fölötti férfinál közel hatszoros a kockázata annak, hogy autista gyereke lesz, mint a 30 év alattinál, és a 40 fölötti apa utódjánál megnő a skizofrénia, a bipoláris betegség, epilepszia, prosztata- és emlőrák rizikója is.

Egy 2009-es vizsgálat során összefüggést találtak az apa idősebb életkora és a gyermek gyengébb intelligenciatesztje között, valamint jelentős volt a társas viselkedés és a felfedezőkészség hiányossága is.

A nők születésükkor mintegy 1-2 millió petesejttel rendelkeznek, serdülőkorukra ennek 75 százaléka elpusztul. Mire a megtermékenyítés bekövetkezik, azt az eredeti genetikai állományt tartalmazzák, ami a nő születésekor létrejött.

Az ondósejt ezzel szemben minden ejakuláció után milliószámra termelődik, és így megnő a genetikai kódban rejlő hiba lehetősége is. Az új ondósejt megtermékenyíteni még képes a petesejtet, de veszélyes mutációkat hordozhat, azaz fennáll a veszélye annak, hogy több a rendellenes DNS.

A szakemberek egyetértenek abban, hogy további kutatások szükségesek, de szerintük fontos lenne, ha a férfiak is tudatában legyenek annak, hogy bizony nagyon fontos az ő életkoruk is mikor gyermeket nemzenek.