Hírek

Gyorsabb mint a teszt – a terhesség korai apró jelei

  Vannak olyan jelek, amelyek már a beágyazódástól számított két héten belül, a terhességről árulkodhatnak, amikor a hagyományos terhes teszt sem mutat ki egyértelmű eredményt. Nagy egyéni eltérések lehetnek, sokan az alább felsoroltak közül egyet sem észleli magán, de a legtöbb nő már az első kimaradt menstruáció előtt érzékelhet néhányat.

1. A mellek érzékenysége

Az első hetekben a megemelkedett ösztrogén és progeszteronszint miatt megnő és érzékennyé válik az emlő.

2. Vérzés a beágyazódáskor

Amikor a megtermékenyített petesejt beágyazódik a méh nyálkahártyájába az embryo visszaültetést követő 6-10. napon, ún. pecsételő vérzés jelentkezhet.
Illetve a pecsételő vérzés, csekély barnás folyás még elfogadott abban az időben, amikor a menstruációs vérzésnek jelentkeznie kellett volna.

3. Fáradtság

Az első hetekben szervezet dolgozik a terhesség elősegítésén, a fáradtság normális reakció. A progeszteron termelés hatására megnőhet a testhőmérséklet és gyorsabb a szívverés, ez is csökkenti az energiát.
Tennivaló ez ellen: terheseknek ajánlott vitamin szedése már a ciklus elejétől, kontrolált és egészséges táplálkozás javasolt, illetve sok folyadék fogyasztása, valamint pihenés ajánlott.

4. Gyakori vizelés

Ez nemcsak akkor jelentkezik, ha a baba már nyomja a hólyagot, van akinél ez a terhesség első jele, ugyanis megnő a vesékbe szállított vér mennyisége ezáltal a vizelet mennyisége.

Tennivaló nincs, hacsak a gyakori vizelést nem kíséri égő érzés vagy más, fertőzésre utaló tünet, mert ezekkel orvoshoz kell fordulni feltétlenül.

5. Undorodás egyes ételektől, émelygés, hányás

Ez már a fogamzás után két héttel is bekövetkezhet. A fokozott hormontermelés miatt ugyanis lelassul az emésztés. Az émelygés a HCG hormon hatása is lehet.

Tennivaló: sokan a gyömbért vagy a citromot találják kellemes hatásúnak ilyenkor. Kérdezzük meg az orvost a B6-vitaminról is. Vigyázzunk a kiszáradásra mindenképp többször, kevés hideg, jeges folyadék fogyasztása.

6. Hangulatváltozások

A hormonrendszer átállása az embryo befogadására és megtartására összetett folyamatok eredménye, amelynek egyik tünete az érzelmi labilitás lehet.
Tennivaló: kivárni míg elmúlik, és remélni, hogy a környezetünk is tisztában van a jelenség okával.

7. Puffadás, görcsök, derékfájás

Sokan összetévesztik a terhesség első ilyen jeleit a prae menstruációs szindrómával, ám ezeket a hormonok, és a méh növekedése okozzák.
Ha a görcsök nagyon kellemetlenek magnézium szedése ajánlható a terhesség elejétől.

8. Szédülés, ájulás

Az ájulás oka, hogy a progeszteron kitágítja az ereket, és esik a vérnyomás.
A méh fokozott vérigénye vagy az alacsony vércukorszint is szédüléshez vezethet.

9. Fejfájás

Vannak nők, akiknél gyakoribb a fejfájás a terhesség elején. Ezért is a hormonok a felelősek, valamint a nem elégséges folyadékbevitel, illetve a vérszegénység.