Meddőségről-másképpen

 

 

Az utóbbi években egyre nő a babára elkeseredetten várakozó hölgyek száma, egyre gyakrabban élnek mesterséges termékenyítési módszerekkel is ( inszemináció, lombik). Az orvostudomány már sok mindenre képes – testi szinten – eszközeivel, módszereivel a nők anyává válásáért, de miközben a testnek gondját viselik, a lélek és tudat, idő és szakember hiányában, nem kap elég figyelmet, törődést. Pedig ez a nehéz időszak nem csak a nők testét viseli meg, hanem a lelküket is, nem is beszélve a házasságokról – és itt nem elsősorban az egyébként tetemes anyagi terhekre gondolok.

Holisztikusan gondolkodva, azt vallom, hogy MINDEN meddőség hátterében – főként, ahol nincs szervi akadálya a fogantatásnak -, lelki tényezők húzódnak.

Próbáljuk megérteni az “ellenséget”, vagyis a meddőséget!

Amikor egy nő teste nem fogadja be az új életet, szimbolikusan azt üzeni: ” Egyelőre nem állok készen az anyaságra!” Erre most sokan ingatni kezdik a fejüket, hiszen tudatosan ezek a nők nagyon is AKARJÁK a terhességet. Sőt, ők akarják csak igazán! Mert máshová csak úgy odapottyan a gyermekáldás, noha semmit nem tesznek érte, míg ők bármire képesek lennének ezért.

Holisztikusan nézve az ember test- lélek- szellem egysége. Igen, az elme valóban AKAR, a lélek azonban NEM VÁGYIK rá. (Ha test -lélek-szellem egységben vágyna a gyermekáldásra, nem lenne semmi gond). Így azonban hasadás jön létre az egységben, mert míg a fejükkel tényleg erőltetik, a lelkük mégis tiltakozik ellene. Legtöbbször nem maga a gyermek ellen, sokkal inkább az anyaság, a megváltozó körülmények, maga a helyzet ellen. Ilyenkor mondják az orvosok, ne görcsöljön rá ennyire hölgyem, engedje el és menni fog! Bölcs tanács, de sajnos a dolog nem ennyire egyszerű!

Talán szokatlan lesz a kérdésem: Mi történt, vagy mi történik ebben a családban, amire a “legjobb” válasz a meddőség? Lehet, hogy a szervezetnek jó oka van a terhesség “megtagadására”? Lehet, hogy a meddőség nem hibás működés, hanem nagyon is helyes válasz a körülményekre? Lehet, hogy a meddőség az anya és leendő gyermek védelmében áll fenn? Lehet, hogy a megoldás nem is a teherbeesés erőltetése, hanem sokkal inkább a meddőség megértése, a mögötte húzódó akadályozó körülmények megváltoztatása lenne? A jelenlevő stressz oldása?

Talán újszerű gondolatok ezek, én mégis ebben hiszek. Egy kamasz fiú anyukájaként én is végigjártam az utat.

Kineziológusként is azt tapasztalom, hogy érdemes odafigyelni a lélek „Egyelőre nem állok készen az anyaságra!” kiáltására. Sokkal többre megyünk, ha először is elfogadjuk, hogy talán lehet a lényünknek olyan része, ami ebben a pillanatban tényleg nem érzi biztonságosnak a gyermekáldást, ami valamiért szorong. Lehet, hogy ez idővel megváltozik, de most még így van. Következő lépésként megkérdezzük tőle: Miért nem? Mitől fél? Mi aggasztja? Mi rémíti meg? Mitől akar minket – és leendő gyermekünket – megvédeni azzal, hogy nem engedi a vágyott változást bekövetkezni? Mert a meddőség és a lélek nem az ellenségünk ám! Elsőként ezen a hozzáálláson kell változtatnunk és szövetségesre találunk.

Az őszinte, nyílt, tabuk nélküli odafigyelés, érdeklődés meghozza a válaszokat is. Sokan könnyekben törnek ki, amikor lelkük mélyéről felfakadnak az igen emberi és őszinte válaszok. Aki szorong az anyaság miatt, annak biztosan meg van az oka is rá. Ahány nő, annyi féle válasz és mind természetes. Szorongásaink belőlünk fakadnak: családi mintáinkból, elődeink sorsának rajzolatából, a múltunk tapasztalataiból, a jelenünk aggályaiból és a jövő súlyából. Csinálhatunk úgy, mintha nem lennének, de ettől még vannak, részben tudatosak, máskor tudat alatt lapulnak. Ha nem veszünk tudomást elfojtott érzéseinkről, gondolatainkról, ha nem hallgatjuk meg lelkünk szavát, nem marad más választása, mint a test nyelvén szólni és színpadán megmutatkozni, vagyis jönnek a testi tünetek, és marad a meddőség.

Szakember segítségével olyan gátakat is felszínre tudunk hozni, akár a tudat alól is, amikkel nem mindig könnyű szembenézni, de képesek vagyunk feldolgozni őket. Tudatosodunk rájuk, elfogadjuk, megtesszük, amit lehet, szűnik a szorongás és kinyílhat a kapu a várva várt anyaság előtt.

Sok nővel bejártam már ezt az utat, és ma is minden alkalommal könnybe lábad a szemem, amikor egy régóta vágyott gyermek születéséről kapok hírt. Munkám legszebb része, míg idáig eljutunk. Épp, mint a szülés: hosszas kihordás után a fájdalmas vajúdás meghozza édes gyümölcsét.

Amikor a meddőségen dolgozunk, elsőként lelkünkkel tanulunk meg szülni: sokszor fájdalmas gondolatokat, tudat alatt húzódó negatív érzéseket, mintákat hozunk napvilágra. Minden olyasmit, ami egy új élet megfoganásának útját állhatja. Ehhez képest a testi szülés sem lesz nehezebb, csak más síkon zajlik, a testén.

 

Kicsit feljebb azt írtam, amikor a test nem képes befogadni egy új élet lehetőségét, a háttérben sokféle lelki ok húzódhat. Minden eset más és más, de a teljesség igénye nélkül, és mert gondolom, kíváncsiak vagytok, röviden felsorolok néhány lelki tényezőt, amivel munkám során találkoztam. A kategóriák nem különülnek el élesen, inkább átfedődnek.

 

- FÉLELMEK, SZORONGÁSOK

félelem a változástól, félelem a jövőtől, félelem a testkép és szexualitás változásától, egzisztenciális félelmek, párkapcsolati bizonytalanságok, bizalomvesztés, elfojtott harag, el nem fogadás a társsal szemben, félelem a várandósságtól- a szülés folyamatától, félelem a gyermek sérülésétől, beteg gyermek születésétől, félelem az egyedül maradástól, félelem az életre szóló felelősségvállalástól, félelem a megváltozott elvárásoktól, félelem az alkalmatlanságtól…..

 

- NŐI SZEREPEK ÉRTÉKVESZTÉSE

nők férfi-szerepben, fokozott stressz, párkapcsolati egyensúly felborulása (az a nő, akinek férje olyan, mintha a gyermeke lenne, lelkileg már régen éli az „anyaságát”), „csak” anyának lenni, kiszolgáltatottság érzés….

 

- MÚLTBÉLI NEGATÍV MINTÁK

születési családi előélet – gyerekkori bántalmazás, szexuális zaklatás, fiúnak várt lányok, nem várt gyermekként megszületni, korábbi abortusz, boldogtalan gyermekkor, elvált szülők, szülő halála, születés előtti testvér halála, korábbi megcsalás – elhagyatás

boldogtalan anyai minta ill. „túl tökéletes” anyakép, konfliktusos anya-gyermek kapcsolat édesanyánkkal, érzelmi szimbiózis édesanyánkkal (összeolvadottság)….

 

- MEGFELELÉSI VÁGY

Néhány nőről menet közben kiderül, hogy valójában nem is szeretne gyermeket, csak külső elvárásoknak akar megfelelni ( ennek feldolgozásában is nagyon fontos a segítség, lehet-e teljes értékű nő a nő, aki nem szül?)

 

Végül még egy rendhagyó gondolat tőlem.

Minden mesterséges beavatkozás, ami nem társul a lelki gátak, szorongások okának megértésével, feloldásával, az én szememben lelkünk elleni erőszak.

Nagyon fontosnak tartom, hogy aki lombik programra készül, párhuzamosan a lelkével, szorongásainak okával is foglalkozzon! Ezzel egyrészt nagyban megnövekszik a termékenyülés esélye, másrészt születendő gyermekének nem csak az édesanya testére, méhére, de érzelmei, gondolatai biztonságára is legalább ekkora szüksége van, lesz. Kiegyensúlyozott gyermeket kiegyensúlyozott anya szülhet. Hiszem, hogy amint elhárulnak a lelki akadályok, és ha Isten is úgy akarja ( azért azt se felejtsük el, hogy nem mindannyiunk sorsa az anyaság, és ha így lenne, ezzel is előbb-utóbb meg kell békülnünk, ha nem akarjuk egész életünket elégedetlenségben leélni), a fogamzás előbb-utóbb megtörténik. Mivel biológiai óránk ketyeg és türelmetlenségünk is sürget, nyugodtan élhetünk a technika adta lehetőségekkel, csak mellette ne feledkezzünk meg arról, hogy nem csak a testünk vagyunk!

 

Akit (meg) – érint a téma, szeretettel várom akár egyéni kezelésre, akár „Meddőség” klub-beszélgetéseinkre (Anyaságra várakozva címmel), ahol ezt a témát járjuk körbe tabuk nélkül, a női közösség erejét felhasználva! A hamarosan induló klub helyszíne a Magnet bank (volt Szitthárta ház) gyönyörűséges épülete az Andrássy úton. A klub-beszélgetéseket természetesen én vezetem.

Érdeklődés, jelentkezés:

dr. Hatalyák Krisztina

+ 36 30 562 4997

ilosvai40[at]hotmail[dot]com

www.kineziologia-oldal.mlap.hu