Hírek

A Metafolin®-ról

 


 

 

Mi a Metafolin®?

A Metafolin® a folát biológiailag aktív formájának, az 5-metiltetrahidrofolátnak (5-MTHF) a kalciumvegyülete. A Metafolin® a folát szabadalmaztatott formája, amely 10 éves kutatómunka eredménye. A folsavval ellentétben metabolizációja nem több lépésben zajlik. Ebből adódóan a szervezet számára közvetlenül felhasználható. A Metafolin® optimális hatást fejt ki a nők azon felében is, akik 5-MTHFR enzim-polimorfizmusban szenvednek, és nem képesek teljes mértékben lebontani a folsavat (csökkent enzimaktivitás), és ebből adódóan csökkent képesség a folsav biológiailag aktív folát-formává történő átalakítására. Ez az eltérés vérvétellel megálapítható, kivizsgálás alkalmával lehetőség van az intézetünkben az enzim-defektus kimutatására.

A fogamzás előtt és az első trimeszterben adott Metafolin® előnyei:

Az egész világon évente megközelítőleg 300.000 újszülött jön világra velőcsőzáródási rendellenességgel. Az összes velőcsőzáródási rendellenesség 95%-át a spina bifida (nyitott gerinc) és az anencephalia (a fejtető hiánya, amely az agyszövet részleges hiányával társul) alkotja, vagyis ezek a leggyakrabban előforduló defektusok. Mivel az 5-MTHFR enzim-polimorfizmus egyes esetekben jelen van bizonyos malformációk és velőcsőzáródási rendellenességek esetén, a megfelelő folát-ellátás biztosításához szükség van a Metafolin®–ra, mint a folát közvetlenül felhasználható formájára. Ezenkívül a Metafolin® a folsavnál hatékonyabb az optimális vörösvérsejt-koncentráció elérése szempontjából (több mint 906 nmol/l). A megfelelő folát-ellátottság csökkenti a velőcsőzáródási rendellenességek kockázatát. Fontos szem előtt tartani, hogy nem a folsav, hanem a folát az, amelynek megfelelő koncentrációja esetén csökken a velőcsőzáródási rendellenességek kockázata.

A Metafolin® előnyei a második és harmadik trimeszterben

A Metafolin® a folsavnál hatásosabban növeli a vérplazma folát-koncentrációját. A vér megfelelő folát-koncentrációja csökkenti a koraszülés - az első életévben bekövetkező gyermek-halálozás egyik legjelentősebb rizikófaktora – és az alacsony születési súly előfordulásának kockázatát.
A 2,5 kg-nál kisebb születési súlyú csecsemők nagyobb mértékben vannak kitéve a felnőttkori cukorbetegség és a kardiovaszkuláris betegségek kockázatának. Egy 2009-es vizsgálat szerint, amelyben 34.480 várandós nő vett részt, a hosszú távú (egy évnél hosszabb ideig tartó) folsavpótlás 70%-kal csökkentette a 20. és 28. terhességi hét között bekövetkező spontán koraszülések kockázatát. Ugyanakkor, azoknak a nőknek az esetében, akik egy évnél rövidebb ideig szedtek folsavat, a kockázat csökkenésének mértéke 50% volt.

A vér alacsony folátszintje fokozhatja a vetélések kockázatát. Egy 2007-ben végzett vizsgálatban a több vetélésen átesett betegek csökkent enzimaktivitást mutattak, amely azt eredményezheti, hogy a folsav nem teljes mértékben alakul át foláttá. Másrészről az enzim-polimorfizmusban nem szenvedő nőkben nem fordultak elő ismételt vetélések. A csökkent enzimaktivitás kompenzálható biológiailag aktív Metafolin® adásával.

A Metafolin® előnyei a szoptatás során

Az újszülötteknek a sejtosztódáshoz és növekedéshez megfelelő mennyiségű folátra van szüksége, és a vörösvérsejtek magasabb folátszintje segít a női szervezet megfelelő folátszintjének fenntartásában a szoptatás alatt. A Metafolin® szedése ellensúlyozhatja az anyatej foláttartalmának csökkenését.

A Metafolin® előnyeinek rövid összefoglalása:

• Mennyiségileg a legjelentősebb biológiailag aktív folát-forma, amely a folsavval ellentétben nem igényel többlépcsős metabolizációt, viszont a szervezet számára közvetlenül hasznosítható.

• Optimális hatást biztosít azokban a nőkben, akik nem képesek teljes mértékben metabolizálni a folsavat.

• A vörösvérsejtek folát-koncentrációja lényegesen magasabb a természetes, hatásosabb forma alkalmazása után, mint 400 µg folsav adását követően.

• A Metafolin® biológiai hasznosíthatósága magasabb, mint a folsavé.

• A Metafolin® nem fedi el az esetleges B12-vitaminhiány tüneteit, mint az a folsav esetében időnként előfordul.

• A Metafolin® adása kapcsán nem képződik nem-metabolizált folsav, amelyről úgy tudjuk, hogy zavarja az emberi szervezetben a természetes folátok metabolizmusát, szállítását és funkcióit.