Mit mutat a hormonóra?

 

 


Közérzetünket hormonális és vegetatív ritmusok is szabályozzák, így például a havi ciklus.

Ez a látszólag véletlenszerű "egyszer fenn, máskor lenn" természetes ritmusunkhoz tartozik, melyet a szervezet által termelt hírvivő anyagok, hormonok és hormonszerű anyagok irányítanak. Ezek közül a legszembeötlőbb a termékenységi ciklus, amely nyilvánvalóan a havi vérzés beálltával válik teljessé.
Tehát  ha ránézünk a hormonóránkra  megjósolható, hogy fogjuk érezni magunkat.

ELSŐ HÉT
Új kezdet. A ciklus a havi vérzéssel kezdődik (3-8 nap). A nők többsége ilyenkor többé-kevésbé erős hasfájásra panaszkodik. Ez azonban nem ok a sport kerülésére, hiszen a szervezet teljesítőképessége ilyenkor is nagy. Ezenkívül a mozgás enyhíti a fájdalmakat, és javítja a hangulatot. Az alvásigény jelentősen megnő, tehát több nyugalomra van szükség. A szellemi képességek kimutathatóan nem csökkennek, sok nő azonban leterheltebbnek érzi magát ezekben a napokban. Tehát ne essen kétségbe, ha hiányzik a nagyobb lendület  a következő hét jobb lesz!

MÁSODIK HÉT
A hangulat emelkedése. A ciklus legjobb szakasza az ösztrogénszint állandó emelkedésével kezdődik. Az immunrendszer most erősebb, ami azt jelenti, hogy a szervezet kevésbé hajlamos a betegségekre, a bőr feszesebb és rózsásabb, ilyenkor a nő vonzóbbnak és tettre készebbnek érzi magát  összességében tehát kiegyensúlyozottabbnak, mint egyébként. Jó időszak ez a fogyókúrához. A gyógyító böjt is ilyenkor hozza a legjobb eredményt. Az orgazmusképesség és a szexuális vágy is ekkor éri el csúcspontját  egyidejűleg közelebb kerülünk a termékeny napokhoz, hiszen a peteérés a 13-15. nap között történik.


HARMADIK HÉT
Egyensúly. A peteérés után az ösztrogéntermelés rohamosan csökken, így euforikus hatása is gyengül. A 3. hét végéig emelkedik a progeszteronszint. Ez a második legfontosabb női nemi hormon antidepresszáns, vízhajtó és érszűkítő hatású (de csak az ovuláció után termelődik ).
Most kiegyensúlyozottabb lesz a hangulatunk, a testi teljesítőképesség pedig egyenletesen stabil. Az olyan panaszokat, mint a puffadtság, az ingerlékenység, a lehangoltság és az ödémaképződés, a progeszteronhiány okozza, például fogamzásgátló tabletta huzamos idejű szedésekor. Ezeken barátbors, palástfű és pásztortáskatea kúraszerű (4-6 hetes) használatával segíthetünk.


NEGYEDIK HÉT
PMS (premenstruációs szindróma). A menstruáció előtti tünetek sok nő számára beárnyékolják a ciklus utolsó szakaszát. Jelei elsősorban az ingerlékenység, a fokozott fájdalomérzékenység, az összpontosítás hiánya. A testsúly gyarapodik, mivel a szövetek több vizet raktároznak el, de az édesség iránti étvágy is nő. Mások ugyanakkor arról számolnak be, hogy nő a kreativitásuk. Tehát a havi vérzés előtti napok nem feltétlenül nehezek. A sok aktivitás, főleg a testmozgás segít leginkább a depresszión és a következő napok menstruációs fájdalmain. Együnk napi 2-3 banánt, igyunk 2 csésze citromfű- és orbáncfűteát, és szedjünk 7-10 napig méhpempőtartalmú készítményt. Ezek oldják a feszültséget, javítják az ösztrogénszintet és a hangulatunkat. Az emésztés aktiválására grépfrútmagcseppet vagy kombuchakapszulát ajánlunk. Ha ödémára hajlamos, igyon meg 2-3 csésze hibiszkusz- és gyermekláncfűteát, ha viszont túl aluszékony vagy nehezen tud koncentrálni, zöldteát ajánlunk.