Hírek

A "hűséghormonról"


Oxytocin hormonról van szó, amely a szervezetben természetes módon képződik. Szerepet játszik a szexben, a szexuális csáberőben, de a bizalomban és hűségben is. A távolságtartás szó szerint értendő: a bonni egyetem kutatói pontosan kicentizték, hogy mennyire közeledett, vagy engedett magához közel vonzó nőket férfiak két csoportja. Az egyik csapat tagjainak orrpermetezővel oxytocint adtak, a másiknak csak placebót. A mérések alapján az oxytocinosok 10-15 centivel távolságtartóbbnak bizonyultak, mint a kontrolcsoport tagjai - adta hírül a The Daily Telegraph című brit lap.

Az oxitocin az agyalapi mirigy hátulsó lebenyében tárolódó, a hipotalamuszból érkező hormon. Szabályozza a simaizmok működését, fontos szerepe van a szülés megindításában.

 

 

Az oxitocin fehérjetermészetűanyag (peptid) emberben ez a hormon a köztiagybeli hipotalamusz révén kerül a vérbe. Szoptató nőknél a szopás hatására szabadul fel így elősegítve a tej kiürülését az emlőből. Szülés alatti felszabadulása méhösszehúzódásokat okoz.

Az oxytocin periférikus hatásai:
• A vazopresszin hatásához hasonlóan csökkenti a vizeletkiválasztást. Embereknél nagy mennyiségű oxytocin adása ödémát okoz.
• Oxytocin szabadul fel orgazmuskor mind a férfiban, mind a nőben. Férfinál az ejakulációt segíti, nőnél méhösszehúzódást okoz.
• A várandósság végére a magzati AHTC-leadás stimulálja a magzati kortizolszekréciót, ami gátolja a progeszteron termelődését a placentában. Ennek következtében megszaporodnak a réskapcsolatok, és megnő az oxtocinreceptorok száma az endometriumban és myometriumban. A méh izomzatának feszülését érzékelő receptorok idegi úton serkentik az oxytocinleadást, amely a méh simaizmának összehúzódását okozza. Az oxytocin az endometriumban prosztaglandinok termelését serkenti, ami aktiválja a myometriumot.
Az összehúzódások hatására kinyílik a méhszáj, és a kitolási szakban megszületik a kisbaba.
• Szoptatásnál az oxytocin a tejutak kiürülését segíti a simaizom-összehúzó hatásával (és utófájásokat okoz a gyermekágyas időszakban)

Az oxytocin hatása az agyra:
A véráramba került oxytocin nem jut vissza az agyba az agy-vér gát miatt, azonban úgy sejthető, hogy az oxytocin okozta viselkedésváltozás izgalmi állapotba hozza az oxytocint felszabadító neuronokat.

• Az agyban termelődő oxytocin csökkenti a fájdalomérzetet (szüléskor ezért problémás a külső oxytocin bejuttatása az anyai szervezetbe, hiszen az nem fejti ki a fájdalomcsillapító hatását, azonban a szervezet oxytocinszintjét megemelve gátolja a további oxytocintermelést )
• Az anyai oxytocin felkészíti a magzati agyat a szülésre: a GABA neurotranszmitter megváltoztatja a magzati kortex sejtjeinek működését, és csökkenti a hypoxiás sérülés lehetőségét.
• Kötődés: az anyai kötődést segíti.
• A közösüléskor felszabaduló oxytocin lehet felelős a monogám kapcsolatokért (férfiakban az oxitocin hatását valamelyest ellensúlyozza a tesztoszteron) Szerelmes embereknek magasabb az oxytocin-szintje.
• Autistákban alacsonyabb oxytocin-szintet mértek.
• Fokozza a bizalmat és csökkenti a félelemérzetet.

Testünk minden része szolgál valamilyen funkciót, a női testben például a hormonszintek erősen ingadoznak, hogy lehetővé tegyék a teherbeesést. A szervezet ahhoz, hogy megelőzze a hormonok mellékhatásait, magában foglal egy „helyreállító gombot”. Az orgazmus során ugyanis rengeteg oxitocin szabadúl fel. Az oxitocin multifunkciós hormon. Akár a többi nemi hormon (mint az ösztrogén vagy a progeszteron) is. Amelyeket a szervezet folyamatosan előállít a különböző folyamatok befolyásolása érdekében.