Hírek

Inzulinrezisztencia

  Az inzulin rezisztencia értékek megfelelő vizsgálat útján állapíthatók meg.
Az inzulin rezisztencia gyanúja esetén (tünetek pozitivitása), az elvégzett terheléses vércukor vizsgálat (OGTT) kapott eredményeit, a WHO által meghatározott kritérium rendszer szerint kell kiértékelni. Melynek használatát az ADA és a EASD (Amerikai és Európai Diabetes Szövetség) is elfogadja.

Tünetei

Túlsúly, és emellett a nyakon és a hajlatban (hónalj, lágyékhajlat) barnás, bársonyos bőrelváltozás, úgynevezett acanthosis nigricans jelenik meg.
Felveti az inziulinrezisztencia gyanúját, ha nőkön, ám főleg a férfiakra jellemző testtájakon (pl. a köldök irányába terjedően, bajusznak, pajesznak megfelelően) fokozott szőrnövekedés észlelhető és emellett menstruációs ciklus zavar áll fenn.
Ez lehet a policisztás ovárium szindróma (PCOS) jele is.

A vérkémiai paraméterek alapján a  WHO kritériumának alkalmazása egységes megítélést biztosít.

Az éhgyomri (0’VC) értékét normálisnak tekintjük, ha az 6.0 mmol/l vagy ennél kevesebb. Emelkedett éhgyomri vércukor (IFG- impaired fasting glucose) fennállása állapítható meg,
ha a 0’VC ≥ 6.1 és 0’VC ≤ 7.0 mmol/l.
Ezt meghaladó értéket pedig lehetséges diabetes mellitus jelzésként minősíthető.

A csökkent glükóz tolerancia (IGT) és a kettestípusú diabetes mellitus (2TDM) diagnózisa az OGTT eredménye alapján állapítható meg.
Akkor mondható ki, ha a 120’ VC ≥7.8 és a 120’ VC≤ 11.1 mmol/l.

Az inzulinkoncentrációkat 25μU/ml - 45μU/ml normális, ezen érték felett tekintjük kórosnak.

Az inzulinrezisztencia kiszámítását az éhgyomri vércukor és az éhgyomri inzulin szintek felhasználásával a HOMA-IR értékekkel jellemezhetjük, ami 4.0 felett értékelhető kórosnak.

A kalkulátor használatakor fontos a mértékegység beállítása!

HOMA-IR kalkulátor
www.hepcnomads.co.uk/HOMACalc.htm


Diétája


Az étrend megváltoztatásának célja a negatív energiamérleg biztosítása révén a testsúly csökkentése.
A hosszabb távra szóló cél pedig az, hogy az inzulin rezisztens egyének megtanulják a fogyást, majd a testsúly megtartását biztosító táplálkozás követelményeit.

Fontos lépés az elsődleges cukorforrások (méz, répacukor, sütemények, szőlőcukor, nagyon édes gyümölcsök) elkerülése és a kiegyensúlyozott táplálkozás.
Az inzulin rezisztencia diéta során az alacsony szénhidrát, közepes fehérje, mérsékelt zsírtartamú étrend előtérbe helyezése a cél.
Legtöbbet a teljes kiőrlésű gabonaipari termékekből és a növényi olajokból  lehet fogyasztani, kevesebbet a zöldségekből és a gyümölcsökből, a piramis csúcsát a rizs, fehér kenyér, és a tészták képezik.
Konyhatechnikailag a párolás, vízben főzés és a bő olaj nélküli sütés javasolt.
Hangsúlyt kell azonban fektetni az ásványi anyagok és vitaminok pótlására is, illetve a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztásra is.

Javasolt egy dietetikus egyénre szabott javaslatait kérni a megfelelő inzulinrezisztencia diéta kialakítása céljából.

Meddőségi központunkban lehetőség van dietetikus tanácsadás igénybevételére, előzetes időpont egyeztetés után.