Hírek

Jelentősen csökkenti egy kóros gén a férfiak termékenységét

  A férfi terméketlenség egy újabb összetevőjére bukkantak kutatók.

A férfiak mintegy húsz százaléka olyan génmutációt hordoz, amelynek következtében a petesejt zona pellucidajan nehezebben tudnak átjutni a hímivarsejtjeik, ezáltal kisebb lesz a megtermékenyítés esélye.
 

 Petesejt szerkezete

 

A nemzetközi kutatócsoport a Science Translational Medicine című szakfolyóiratban ismertette eredményeit.

A jelenlegi termékenységi tesztek nem képesek kiszűrni a problémát, mondta Theodore Tollner a tanulmány társszerzője, a davisi Kaliforniai Egyetem munkatársa. A génmódosulattal élő férfiak nem terméketlenek, de kisebb az esélye annak, hogy spermiumaik megtermékenyítik a petesejtet, ezért hosszabb ideig tarthat, mire partnerük teherbe esik.

Egy pár terméketlenségének okát keresve a szakemberek a férfi partner hímivarsejtjeinek számát, a spermiumok alakját és mozgékonyságát vizsgálják szokásosan, ám mindez sokszor nem ad magyarázatot a vágyott gyermekáldás elmaradására.

A most megtalált fehérje olyan molekulák családjába tartozik, amelyek különböző szövetek felszínén helyezkednek el, és feladatuk egyebek közt a kórokozók elpusztítása is.
E fehérje akkor választódik ki, amikor a hímivarsejt megkezdi útját a petesejt felé.
A molekula segíti, hogy a spermium áthatolhasson a méhnyakban lévő nyálkán, és megvédi attól, hogy betolakodóként kezelje a női szervezet immunrendszere.

Laborkísérletek azt mutatták, hogy amennyiben a szóban forgó gén mindkét kópiája a mutáns változat, a spermiumok igen nehezen jutnak keresztül a cervixnyákon.

A kutatócsoport ötszáz párt követett nyomon, akik valamennyien gyereket akartak. A gyerekszületési arány 30 százalékkal alacsonyabb volt azoknál a pároknál, ahol a férfi mindkét génkópiája a mutáns változat volt. Amennyiben csak az egyik kópia volt kóros, az nem befolyásolta a fogamzás valószínűségét.

 

      Hímivarsejt felépítése