Hírek

Kapcsolat a herevisszér tágulat és a tesztoszteronszint között


A legújabb eredmények szerint a férfi meddőséggel már régóta összefüggésbe hozott here-visszértágulat gátolja a tesztoszteron, a férfiegészség megőrzésében létfontosságú hormon termelődését.

A BJU International című folyóiratban megjelent tanulmányban a New York-Presbyterian Hospital Weill Cornell Medical Center kutatói azt is hozzáteszik: a mikrosebészeti eljárások növelhetik a tesztoszteronszintet ezen problémával küzdő férfiakban.

"A varicocele sokkal súlyosabb probléma, mint korábban gondoltuk. Az alacsony tesztoszteronszint jelentős egészségügyi panaszokat okoz a férfiakban. Azon kívül, hogy alacsony energiaszintet, csökkent izomerőt és nemi zavarokat okoz, jelentős kockázati tényező lehet az oszteopénia és az oszteoporózis szempontjából, változásokat okozhat a kognitív és pszichológiai működésben, különösen a depresszió tekintetében" - számolt be Dr. Marc Goldstein, a kutatás vezetője.

A here-visszértágulat először általában a pubertás alatt vagy nem sokkal utána jelentkezik.
Az általános vélekedés az, hogy nem kell megoperálni, amíg nem okoz fájdalmat vagy meddőséget.
A kutatás eredményei alapján azonban Dr. Goldstein azt javasolja a súlyos here-visszértágulatban szenvedő kamaszoknak és felnőtt férfiaknak, hogy kérjenek vizsgálatot olyan urológus szakorvostól, aki jártas a mikrosebészeti módszerrel végzett varicocelectomiában.
Így sokkal könnyebb megelőzni a jövőbeni termékenységi rendellenességeket és az alacsony tesztoszteronszintet, mint ha addig várnak, amíg a károsodás már bekövetkezik.