Hírek

Korai petefészek elégtelenség

  Akkor beszélünk erről a kórképről, ha negyven éves kor alatt a petefészkek a keringő gonadotropinok, különösen a folliculus stimuláló hormon magas szintje ellenére nem termelnek elég oestrogént.
A korai petefészek kimerülésnek számos oka lehet.
Enzimdefektus (galactosaemia), genetikai rendellenesség (gyorsult tüszőatresia, tiszta vagy kevert gonaddysgenesis, X-trisomia), autoimmun kórképek (hypoparathireosis, diabetes mellitus, anaemia penniciosa), fizikai-környezeti tényezők (dohányzás, vírusfertőzés, kemoterápia).
Sajnos növelik a petefészekrák kockázatát azok a genetikai eltéréssel rendelkező típusok, ahol a kromoszóma állományban Y kromoszóma is jelen van.
A magas rizikójú csoportba tartozóknál fontos a rendszeres kontroll. Illetve szükséges megoldás a gonádok eltávolítása.

Panaszok, tünetek

Jellemzően rendszertelen menstruációs vérzés (amenorrhea), lép fel az oestrogén hiány tüneteivel együtt. Csontritkulás, hüvelygyulladás, nemi vágy csökkenése.
Illetve aki lombik programon vesz részt és nem kellőképp reagál a stimulációs kezelésre. Valószínűsíthető a dianózis, ha jellemzően fiatal nőknél jelentkezik.
Ezt követi a hormon rendszer monitorizálása (FSH, LH, oestrogén meghatározás) illetve a karyotypus meghatározása.

Központunkban lehetőség van a pontos diagnózist igazoló Anti-Müllerian Hormon (AMH) meghatározásra is, szintje nőnél jól jelzi a petefészek működését, információt ad a petefészek rezervjéről és stimulálhatóságáról.
Férfiakban a hormonszint a spermatogenezist jellemzi és előrejelzi az alkalmazott ICSI eredményességét.

Kezelés

Ha a kliens nem vágyik terhességre kombinált hormonpótló kezelést kaphat körülbelül 50 éves koráig.
Ha a teherbe esés a cél eredményesen végzünk donorpetesejttel végzett in vitro fertilisatiot, oestogén és gestagen kiegészítő kezeléssel. Amely lehetővé teszi, hogy a méhnyálkahártya befogadja a beültetett embryot.