Hírek

A lombikbébi fiú lesz vagy lány?

  Azok a nők, akik meddőségi kezelésen vesznek részt, gyakrabban szülnek fiút, vélik egy új vizsgálat szerzői.
A szerzők az Ausztráliában és Új-Zélandon 2002 és 2006 között élve születetteket tanulmányozták, és összehasonlították a hagyományos IVF-et (mesterséges megtermékenyítés egyik módszere) itt a legéletképesebb spermium termékenyíti meg a petesejtet, tápoldatban, megkönnyítve a feladatát, valamint ICSI-t (intra-citoplazmás spermium bevitel) után született fiúk és lányok számát.
A közel 14 ezer szülés elemzése során kiderült, hogy az IVF-et követően születettek 53-56 százaléka fiú.
A természetes arány 51 százalék a fiúk javára.


 

Ezzel szemben az ICSI-t követően született 100 babából csupán 49 volt a fiú. Tehát a beinjektálással megtermékenyített petesejtekből több lány születik.

A kutatás vezetője, Michael Chapman professzor így nyilatkozott: – ha rá tudunk jönni arra, hogy mely tényező felelős ezért a különbségért, és miért, elérhetjük, hogy a nemek aránya visszatérjen a normálishoz.

Dr. Allan Pacey, a sheffieldi egyetem meddőségi-kutató szakembere szerint az semmiképpen sem lenne kívánatos, hogy a szülők ezeket a beavatkozásokat a születendő gyermek nemének megválasztására használják.

Megváltoztatni az esélyt?

Annak ellenére, amit sokfelől hallani lehet, viszonylag kevés tény az, amit egy pár tud tenni, természetes fogantatás esetén, hogy megválassza a gyermek nemét.

Sokan hiszik, hogy a közösülés alatti pozíció, diéta, a holdciklus vagy családjaikban a fiúk és lányok aránya befolyásolhatja születendő gyermek nemét. Valójában, ezeknek a tényezőknek nincs kimutatható alapjuk.

De a közösülés időzítésének lehet hatása.

Az Y-kromoszómát tartalmazó ondósejtek gyorsabban úsznak, de rövidebb ideig maradnak életben, mint az X-et vivők. Úgyhogy ha egy pár pontosan az ovuláció idejére időzíti a közösülést, a gyorsabb-úszó „hím spermáknak” előnyük van, és a fiúgyermek nemzése is valószínűbb, de csak alig.
Ha az időzítés egy-két nappal korábbra történik, a „férfi spermákból” több pusztul el, mire megtörténne a sejtek találkozása és egy kislány fogantatása kicsit valószínűbb.

Gyakran nehéz pontosan eltalálni az ovuláció időpontját, és annak az esélye, hogy meghatározzák a gyermek nemét, nem sok.

Az invazív és drága technológia alkalmazása nélkül, mint például laboratóriumi körülmények között történő pre implantációs genetika, amely csak abban az esetben engedi meghatározni a nemet és a szelekciót, ha igazolt nemhez kötött örökléssel továbbvihető az adott betegség, nincs mód az utód nemének előre történő meghatározására.

Az 1997. évi Egészségügyi Törvény 182.§ (1) szerint: „Az utód nemének születése előtti megválasztására irányuló eljárások a nemhez kötötten öröklődő megbetegedések kialakulásának megelőzésére végezhetőek.”

Ha elég gyermek születik, végül mindkét nem aránya úgy is kiegyenlítődik.

Legjobb átgondolni a helyzetet és elfogadni, hogy fiú vagy lány.

„Mindegy, csak egészséges legyen!”- ahogy a jól ismert mondatból már tudjuk.