Hírek

A meddőség műtéti kivizsgáló módszerei

Mikor is beszélhetünk meddőségről?
Definíció szerint akkor, ha rendszeres fogamzásgátlástól mentes szexuális élet ellenére sem jön létre terhesség egy év alatt.
Ha nem jön létre terhesség, akkor primer, ha már az előzményekben volt már terhesség szekunder sterilitásról beszélünk.
A mai dinamikus diagnosztikus szemlélet értelmében elmondhatjuk, hogy a fizikális vizsgálat, ultrahang, szérum hormon meghatározás és endoszkópos technikák méhtükrözés (hysteroscopia) és hastükrözés(laparoscopia) lehetővé teszik a meddőség okának pontos tisztázását.

A sterilitás kivizsgálásában és kezelésében az endoszkópos beavatkozások szerepe az utóbbi években megnőtt.
A laparoscopia és a hysteroscopia, mint minimálisán invazív (műtéti) eljárások az asszisztált reprodukciós technikák nélkülözhetetlen kiegészítőivé váltak.

A kismedencei jóindulatú kórképek esetében, melyek meddőséget okozhatnak, mint például a myomák, vagy az endometriózis, széleskörű elterjedését e módszereket eleinte csak diagnosztikus, későbbiekben már terápiás célokra is nagyszerűen fel lehetett használni.

A meddőséggel küzdő nőknek nagyságrendekkel kisebb műtéti megterhelést jelentenek ezek a beavatkozások, általában egynapos sebészeti beavatkozásnak tekinthetőek.

A hysteroscopia ma már jól bevált rutin eljárás és a jelenleg alkalmazott gyakorlatban mind a sterilitás kivizsgálásában, mind a sikertelen asszisztált reprodukciós technikák beágyazódást (implantációt) befolyásoló, méhüregi elváltozások diagnosztikájában és ezen eltérések kezelésében is a legjobban alkalmazható módszer.

Hysteroscop segítségével könnyen felismerhetőek a méhfejlődési rendellenességei, méh fundusának bedomborodása (uterus arcuatus), sövény (septum), illetve egyéb fejlődési rendellenesség például a rudimenter szarv.

 

uterus septus képe hysteroscoppal

 

Laparascopos hydrotubació kürt eredetű meddőség kizárására diagnosztikus, részben terápiás beavatkozás is, mely egyértelművé teszi egyrészt a kürtök funkciójának megtartottságát, minimális letapadás esetén pedig megoldást is jelenthet.

 

méh, petevezetők, petefészkek laparoscopos képe


A krónikus kismedencei fájdalom az endometriosis, a kismedencei gyulladás következtében létrejövő összenövések diagnózisának felállítása a laparoscopia nélkül nem megoldott, és ezek az elváltozások sajnos a meddőséget vonhatják maguk után.

Ez a beavatkozás egyébként az inszeminációs technika esetén is nélkülözhetetlen, segít képet kapni a kürtök funkciójáról, így a kürtök átjárhatóságáról és a további megfelelő kezelési módszer kiválasztásához támpontot ad.

A jelenlegi, általánosan elfogadott álláspont szerint az endoscopiával végzett myomectomia számít elsőként elfogadottnak, azonban az elváltozás mérete, lokalizációja, méhfalba terjedés mértéke mind beleszámít a helyes műtéti módszer megválasztásában.

 

          
 

A myomectomiát követően a műtéten átesett nők fogamzási hajlandósága átlagosan 45%-kal nő. Tekintélyes hányaduk a műtétet követő első évben fogan meg.