Hírek

Még több lehet a lombikbébi

 

A mesterséges megtermékenyítések sikerességét nagymértékben növelheti az a kutatás, amelyre összesen 755 millió forintos támogatást nyert el a Pécsi Tudományegyetem.

Ma Magyarországon a párok 15–20 százaléka küszködik meddőségi problémákkal – ezzel a kőkemény adattal kezdte a pénteki sajtótájékoztatót dr. Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora.
S bár a mesterséges megtermékenyítés, a lombikbébiprogram egyre nagyobb hatásfokkal bizonyul megoldásnak, még mindig van min javítani.

Ezt a javítást segítheti elő az a program, amelyet tegnap mutattak be a Szentágothai János Kutatóközpontban. A két év időtartamú, 755,4 millió forint európai uniós támogatással járó kutatói program célja az, hogy a mesterséges megtermékenyítést hatékonyabbá tegyék úgy, hogy eközben az embrió egyáltalán ne károsodjon.

A lényeg egyszerűen összefoglalható: míg korábban az embriót kellett vizsgálni, s ebben bizony voltak kockázatok, addig egy valóban forradalmi, s még sehol sem alkalmazott megoldással az embrió anyagcseréjének közvetlen környezetét biztosító tápoldatra fókuszálnánk – árulta el Bódis József.
 

  

Ebből szereznénk meg tehát a legfontosabb információkat, többek között az embrió életképességéről, fejlődési irányáról, vagy éppen a megtapadási képességéről, s így elősegíthetjük, hogy a megtermékenyítés sikeres lombikbébiprogrammá alakuljon.

A kutatás kapcsán Kovács L. Gábor, a PTE tudományos és innovációs rektorhelyettese elmondta: a holland Twentei Egyetem Nanotechnológiai Intézetével együttműködve további lehetőségek is rejlenek a módszerben, s ez újabb előrelépést jelentene a mesterséges megtermékenyítés területén.

Öt kutatócsoport, összesen ötvenhét kutató vesz részt ebben a projektben – fűzte hozzá Kovács L. Gábor. – Az ilyen összefogás tényleg példa nélküli, hiszen összekapcsolódik a klinikai munka, az alapkutatás és az alkalmazott kutatás.

 

    

 

 

 Forrás: 

http://www.bama.hu/baranya/kozelet/meg-tobb-lehet-a-lombikbebi-472478