Hírek

Programozott nőgyógyászati rehabilitáció a Harkányi Gyógyfürdőkórház Nőgyógyászati Rehabilitációs Osztályán

 

 

Dr.Varga Péter főorvos, egyetemi docens

A harkányi gyógyfürdőkórház több évtizedes tapasztalatait és a harkányi gyógyvíz ismert jótékony hatásait felhasználva 2007 óta teljes körű, rehabilitációs nőgyógyászati balneo - fizioterápiás kezeléseket biztosítunk az alábbi problémákkal hozzánk forduló betegek részére:

• meddőség különböző formái
• endometriosis okozta panaszok
• kismedencei-nemiszervi idült gyulladások, összenövések okozta panaszok
• nőgyógyászati műtétek utáni állapotok
• a változókor okozta rendellenességek és vizelettartási zavarok (inkontinencia)
• a nemiszervek süllyedéses helyzeti rendellenességei (hüvelyfali süllyedések, sérvek)

Kórházunkban - többek között - az alábbi nőgyógyászati kezeléseket alkalmazzuk:

   


• gyógyvizes kádfürdőkezelések
• iszapnadrág-kezelés – harkányi gyógyvízzel feloldott hévízi iszap felhasználásával
• gyógymasszázs
• gyógytorna, női intimtorna
• különböző szöveti keringésjavító eljárások (pl. biomágnes kezelés, stb.)
•különböző kismedencei izomerő fejlesztő és támasztó segédeszközök, pesszáriumok alkalmazásának megtanítása, alkalmazása

A nőgyógyászati, a labor- és ultrahangvizsgálatokat követően a kezelések általában három hetet vesznek igénybe.
Társuló reumatológiai betegségek esetében a reumatológiai vagy rehabilitációs szakorvos további vizsgálatok után a kezeléseket kiegészíti.

A komplex nőgyógyászati fizioterápiás kúrát követően a kezelés eredményességét rendszeresen felmérjük.

Az elmúlt időszakban nagyszámú betegen elvégzett, kontrollált klinikai vizsgálataink alapján a fenti nőgyógyászati kórképekre a harkányi forrásvíz megkapta a hivatalos „gyógyvíz” minősítést is.

A beutalás módja

Szabályszerűen kitöltött nőgyógyászati ambuláns, vagy szakrendelői beutalóval bármely nőgyógyász szakorvos utalhat be beteget osztályunkra.

A Pécsi Meddőségi Központban kezelt, több sikertelen beavatkozáson átesett páciensek automatikusan beutalóért jelentkezhetnek a központ recepcióján.

Járóbeteg nőgyógyászati szakrendelésünkön beutaló nélkül is készséggel rendelkezésre állunk időpont egyeztetés után (tel.: 72/580 943).

Nőgyógyászati osztályunkon előjegyzés alapján, magánfinanszírozás mellett is tudjuk fogadni a hozzánk érkező betegeket.


A gyógyvízről


A harkányi gyógyvíz egyedülálló egész Európában, 70 méteres mélységből tör fel a 62 fokos termálvíz, melynek ásványi anyag tartalma igen magas, 1000 mg literenként. Legfontosabb ásványi anyaga a karbonszulfid, mely bőrön át felszívódva és belélegezve is erősen gyógyító hatású, nőgyógyászati problémák kezelésében igen hatékony, és mozgásszervi betegségek esetén is kiváló, bőrgyógyászati betegségekben szintén eredményesen alkalmazható a kénes gyógyvíz.
A kezelések során kiválóan érvényesül a gyógyvíz összetétele, a hidrodinamikai hatás és a hőfok, ezek együttese segíti elő a természetes gyógyulást.

Gyógyvíz hatásai: élénkíti a légzést, szaporábbá válik és mélyül a légvétel. Kén rakódik le a nyálkahártyákban, ízületekben és emeli a C-vitamin szintet. A kénes gyógyvíz javítja a szervezet kénháztartását. A gyógyvíz fogyasztása ajánlott csökkent gyomorsav termelődés esetén.