Hírek

Sialyl-Lewis X molekula

  Magyarországon a meddő párok kb. 20%-a szenved ismeretlen eredetű meddőségben.
Ismeretlen a meddőség, ha a pár mindkét tagjánál elvégzett vizsgálatok után (beleértve a szérum hormon, genetikai vizsgálatokat, ondóvizsgálatot, az ovuláció és a petevezetők, valamint a méh üregének vizsgálatát) a meddőség oka ismeretlen marad.

A humán fertilizáció kezdete, amikor a spermium a zona pellucidához kapcsolódik.
Egy spermium átjut ezen a mátrixon és fúzionál a petesejttel, létrehozva ezzel a zygótát.

Kutatók felfedeztek egy olyan molekulát a petesejt felületén, amely segíti a spermium petesejthez kötődését. Világszerte több intézmény kutatói vettek részt a tanulmányban (londoni, hong-kong-i, amerikai kutató csoportok) , akik több száz petesejtet vizsgáltak egy rendkívül érzékeny technikával.

A tömegspektrometria segítségével azonosítottak egy molekulát a petesejt zona pellucidájában (petesejtet körülvevő fehérjéből és cukorból álló burok) aminek feltételezhetően fontos szerepe van a spermium-petesejt kötődésben.
Ez a molekula a Sialyl-LewisX(SLeX) egy tetraszacharid, amely fontos szerepet játszik a sejt-sejt felismerés folyamatában.

A kutatók bizakodnak, remélik hogy a mechanizmus megértése segíthet az ismeretlen eredetű meddőségi problémák kezelésében.