Hírek

Szövetek mélyfagyasztásával a gyerekekért


A meddőség kezelésében egyre nagyobb jelentősége van a mélyfagyasztásnak, amellyel ivarsejteket, embriókat és petefészekszövetet tárolnak úgy, hogy hosszú időn keresztül megőrizzék az életképességüket.
A klinikai embriológusoknak, Budapesten megrendezett világkongresszusán a témában elért új tudományos eredményeket tekintették át a szakemberek. Új módszer, a petefészek szöveteinek fagyasztása, így a daganatos betegségben szenvedő fiatal nőknek is marad esélye a gyermekvállalásra.

A petesejtek fagyasztására egyre nagyobb igény jelentkezik a meddőség kezelésében.
A módszerről sokáig az a tény állt, hogy kísérleti stádiumban van. Eredményessége messze elmaradt attól, hogy a mindennapi gyakorlatban is bevezessék. A kongresszuson elhangzott előadások igazolták, hogy a petesejt fagyasztás hatékonysága nagyon sokat javult az elmúlt években. Sajnos jogilag sincs rendezve egyértelműen a kérdés, amely időszerű lenne mindenképp,a petesejt fagyasztás nagy előrelépést jelente az ovumdonációs programban is.

Új és reményteli módszer a petefészek szöveteinek fagyasztása. A fiatal nők daganatos betegségének gyógyításakor alkalmazott sugárkezelés vagy kemoterápia károsíthatja a petefészek működését. Ezeknek a pácienseknek nagyon kevés esélyük marad arra, hogy gyermeket vállaljanak, az ő esetükben alkalmazható a petefészek szövet fagyasztása a kezelések megkezdése előtt. Pécsi Szülészeti Klinikán, illetve a Reprodukciós központban erre a beavatkozásra lehetőségük van a rászoruló pácienseknek.

A módszer lényege, hogy a károsító beavatkozás előtt a petefészek kérgi részéből szövetmintákat vesznek ki, azokat lefagyasztják, majd egy későbbi időpontban, a felolvasztást követően ezeket a szövetmintákat visszaültetik a női szervezetbe. A visszaültetett szövetek újra működni kezdenek, így lehetőség nyílik arra, hogy megtermékenyítésre alkalmas petesejteket termeljenek.