Hírek

Tizenöt petesejt a sikeres lombikbébi kezelés kulcsa

  Tizenöt petesejtet kell leszívni egy szuperovulációs kezelés kapcsán ahhoz, hogy a legnagyobb legyen az esélye a lombikbébi kezelés általi teherbe esésnek - jelentették be brit szakemberek.

A közép-angliai Birminghami Egyetem kutatói több mint 400 ezer lombikbébi kezelés adatait elemezték, amelyeket 1991 és 2008 között végeztek Nagy-Britanniában. A kutatók szerint nagyjából tizenöt petesejt egyidejű leszívása esetén a legmagasabb a statisztikai valószínűsége a teherbeesésnek.
Az eredmények a petesejt-termelést serkentő, közepes mennyiségű, hormondózisok használata mellett érvényesek.

A sikeres fogantatás valószínűsége 15-20 petesejt leszívása esetén a legmagasabb és a petesejtek számának emelkedésével fokozatosan csökken.

A tizenöt petesejt egyidejű leszívását majd megtermékenyítését követő teherbeesési arány a 18 és 34 év közötti nők körében negyven, a 35 és 37 éveseknél harminchat, a 38 és 39 éves korosztály esetében huszonhét százalék volt. Abban az esetben, ha két embryot ültettek vissza.

A Human Reproduction című európai szakfolyóiratban megjelent tanulmánynak köszönhetően a jövőben sokkal hatékonyabbá válhatnak a lombikbébi eljárások.

Korábbi kutatások már foglalkoztak a petesejtek száma és a teherbeesési arányok közötti összefüggésekkel, ám ez az első tanulmány, amely az élve születések száma - legalább egy élve született gyermek - tekintetében közelített a kérdéshez.