Hírek

Új kezeléshez vezethet az ondóban található hehérje felfedezése


 

Emlősökben ovulációt válthat ki és serkenti a terhességet megtartó hormonális válaszokat a nőstényekben az a fehérje, amelyet az ondófolyadékban mutatott ki egy új kutatás.
A felfedezés hozzájárulhat új termékenységi kezelések kifejlesztéséhez embereknél.

A nők a legtöbb emlősállat nőstényéhez hasonlóan spontán ovulálnak, azaz a szexuális tevékenységtől függetlenül meglehetősen szabályos időközönként bocsátanak ki érett petesejteket. Néhány állatfaj, például a tevefélék és a nyulak azonban csak szexuális érintkezés hatására bocsát ki életképes petesejteket. Ezeket indukált ovulátoroknak nevezik.

Évtizedekig tartotta magát az a tudományos dogma, hogy az indukált ovulátorok esetében a szex okozta fizikai stimuláció váltja ki a pete termeléséhez és kibocsátásához szükséges hormonválaszokat. Csupán egy kínai kutatócsoport kérdőjelezte ezt meg. Felvetették, hogy a petekibocsátást az ondóban lévő feltételezett ovulációindukáló faktor (ovulation-inducing factor, OIF) váltja ki.
Munkájuk azonban nem váltott ki nagy tudományos visszhangot.
2005-ben aztán gyökeres fordulat következett be. Gregg Adams, a kanadai Saskatchewan Egyetem állatorvosa és szaporodásbiológusa elhatározta, hogy munkatársaival leteszteli a feledésbe merült elképzelést. Hét évig kutatták, mi lehet az ondóban lévő faktor.

Elkülönítettek egy fehérjét, amelyről bebizonyosodott, hogy megfelel az OIF-nek. Azonos egy régóta ismert idegrendszeri fehérjével, az idegi növekedési faktorral (neural growth factor, NGF). Az NGF felelős az érző neuronok fejlődéséért és életben maradásáért.

Noha az NGF a jelek szerint nem vált ki ovulációt a spontán ovuláló fajoknál, van más, a megtermékenyítést elősegítő hatása. Ezeknél a fajoknál megváltoztatja a petét tartalmazó tüszők érésének időzítését, és serkenti a sárgatest (corpus luteum) fejlődését, ami nélkülözhetetlen a terhesség fenntartásához.