Gyakran ismételt kérdések

1. Mennyi időt vesz igénybe a stimuláció?
A gyógyszeres kezelés megkezdésétől számítva kb. a 14. napon várható a petesejt leszívás, attól függően , hogy ki hogyan reagál a hormonkezelésre.

2. Mennyi idő múlva derül ki, hogy sikeres volt-e a beavatkozás?
A kezelés megkezdésétől számítva kb 5 hét múlva látható, hogy létrejött-e a terhesség. A petesejt leszívást és a megtermékenyítést követően a 3. vagy az 5. napon történik az embryók visszaültetése. Az embryotranszfer után 3 hét múlva kell jönni ultrahang kontroll vizsgálatra, ahol már látható a petezsák. Abban az esetben ha nem egyértelmű az ultrahang vizsgálat eredménye, terhességi hormon vérből történő meghatározására kerül sor.

3. Mit jelent a 3 hét kímélő életmód?
Az embryó visszaültetését követően a 6. -7. napon indul meg az embryó kibujása a burokból, és ezt követően kezdődik meg a beágyazódás. Ezért az első héten ágynyugalmat javasolunk. Azt követően nem kell már nagyon szigorúan feküdni. Kerüljék a tartós ülést, az ülőfürdőt, a puffasztó ételeket, a stresszt, és a házasélet is kerülendő.

4. Mikortól nem javasolt a házasélet?
A stimulációs kezelés végén,az utolsó ultrahang vizsgálat elvégzése után, már nem javasoljuk.

5. Hogy kell intézni a táppénzre vételt?
Ha a beavatkozás kezdetétől igénylik a táppénzre vételt, akkor ehhez táppénzes javaslatot adunk. A beavatkozás kúraszerű ellátásnak minősül, ambuláns kezelésnek számít, ezért a táppénzre vételt a háziorvos végzi. Az embryó visszaültetéskor kapott zárójelentéssel kell a háziorvosnál megjelenni.

6. Mikor érdemes terhességi tesztet elvégezni?
Ha az embryó visszaültetést követően Ovitrelle injekciót kapnak, akkor nem érdemes a tesztet elvégezni, mert ál pozitivitást adhat. Egyébként 2 hétnél előbb nem mutat a teszt értékelhető eredményt.

7. A stimuláció alatt hányszor kell az ultrahang vizsgálatra jönni?
A gyógyszeres kezelés megkezdésekor a 6. napon kell először megjelenni az ultrahang vizsgálaton, és azt követően kb. 2-3 naponta szükséges a tüszők növekedésének nyomon követése a petesejt leszívásig.

8. Mikor szükséges a férj jelenléte is?
Kivizsgálás alkalmával a vírusszűrések elvégzésénél, spermavizsgálat végzésekor. Illetve a petesejt leszívás napjának reggelén kell a partnernek is megjelennie.

9. Hány embryó visszaültetése javasolt?
A törvény maximum 3 embryó visszaültetését teszi lehetővé, vagy attól kevesebbet. Ez a párok döntése. Úgy tapasztaljuk, hogy leggyakrabban 2 embyó beültetését kérik a házaspárok; mi is ezt javasoljuk a többes terhesség kivédése érdekében.

10. Mi történik a számfeletti (nem visszaültetett) jó minőségű embryókkal?
Lefagyasztásra kerülnek. Intézetünkben a fagyasztásnak, és a fagyasztva tárolásnak 5 éven át nincs költsége. 5 év után küldünk értesítést, amelyben nyilatkozniuk kell a pároknak embryóik további sorsáról. (Kérjük, ha lakcím változás történik azt jelezzék.)

11. Sikertelen kezelést követően mennyi idő múlva lehet újra próbálkozni?
Újabb gyógyszeres kezelést 3 hónap elteltével lehet megkezdeni, kontroll vérvételeket és megbeszélést követően. Fagyasztott embryó visszaültetésre már a következő menstruációs ciklusban sor kerülhet, mert a fagyasztott embryókat spontán ciklusban ültetjük vissza.