Az akupunktúra fokozhatja a lombikbébi kezelés sikerét

 


Az akupunktúra fokozhatja a teherbeesés esélyét a lombikbébi programban részt vevő nők esetében - állapították meg szakemberek a témában eddig született kisebb tanulmányok átfogó elemzése során.

A Fertility and Sterility című folyóiratban megjelent tanulmány készítői olyan, kisebb klinikai tesztek eredményeit vetették össze, amelyek azt vizsgálták, hogy milyen hatással van az akupunktúra a mesterséges megtermékenyítési kezelésben részesülő nőkre.

Az elemzés alá vont 24 vizsgálat egy része a tűvel végzett akupunktúra, másik része az elektro-, és megint másik a lézer akupunktúra hatásait vizsgálta.

A tanulmányok a kontrollcsoportok tekintetében is különböztek: egyes csoportok tagjai semmilyen kezelést nem kaptak, vagy placebo módszerekkel kezelték őket: bőrfelszínbe szúrt fűzőtűkkel, vagy igazi, de nem a termékenységgel összefüggő stimulációs pontokba szúrt akupunktúrás tűkkel.

A kínai Tungcsi (Tongji) Orvostudományi Kollégium szakembereinek elemzése szerint az akupunktúrában részesülő nők esetében kevéssel, de nagyobb volt a teherbeesési arány, mint az igazi kezelésben nem részesülő társaiknál, de a születések száma nem volt magasabb.

Az eredmények azonban másképpen festettek, amint a kutatók kizártak öt olyan tanulmányt, amelynek során fűzőtűkkel kezelték a kontrollcsoportot. A fennmaradó tanulmányok elemzésekor már "jobban teljesítettek" a résztvevők: az akupunktúrában részesülő nők 41 százaléka esett teherbe a kezelés során, míg a kontrollcsoportban ugyanez az arány 37 százalék volt.

Ugyanezen vizsgálatok közül három a születési arányszámokra is kiterjedt: a tanulmányok összevetése szerint az akupunktúrában részesülő nők 35 százalékának született gyermeke, szemben a kontrollcsoportban mért 25 százalékkal.

A mostani tanulmányt vezető Cuj Hung-Cseng (Cui Hong Zheng) szerint az eredmények azt sugallják, hogy a fűzőtűk mégsem annyira "hatástalanok", és talán a valódi kezeléshez hasonló eredményekkel bírnak.
Ez magyarázatot adhat arra, hogy a korábbi tanulmányoknak miért nem sikerült bizonyítaniuk az akupunktúra egyértelmű hatásait.

A New York-i Egyetem Termékenységi Központjában dolgozó Frederick Licciardi szerint azonban a meta elemzés legnagyobb hibája éppen a vizsgált tanulmányok sokféleségében rejlik. Emiatt pedig nem lehet egységes következtetéseket levonni belőlük.
Mindezektől függetlenül úgy véli, hogy, ha egy leendő kismama a közérzetének javítása illetve a siker érdekében szeretné kipróbálni a kezelést, akkor nyugodtan tegye meg.

Egyes bizonyítékok szerint a tűkkel történő stimulálás javíthat a méh vérellátásán.
A kutatók most azt vizsgálják, hogy az akupunktúrás kezelés hatására a méhnyálkahártya vajon "nyitottabb lesz-e" az embrió felé.