Gyakran ismételt kérdések

Kérdés Mennyi időt vesz igénybe a stimuláció?
Válasz

A gyógyszeres kezelés megkezdésétől számítva a 14. nap körül várható a petesejt leszívás, ez mindig egyéni, attól függően, hogy ki-hogy reagál a hormonkezelésre.

Kérdés Mennyi idő múlva derül ki, hogy sikeres volt-e a beavatkozás?
Válasz

A kezelés megkezdésétől számítva 6 hét múlva látható, hogy létrejött-e a terhesség. A petesejt leszívást és a megtermékenyítést követően a 3. vagy az 5. napon történik az embriók visszaültetése. Ezt követően a 14. napon kell jönni terhességi hormon meghatározásra ez vérvétellel történik.
A beültetés után 3 hét múlva kerül sor az ultrahang kontroll vizsgálatra, ahol már látható a petezsák. 
Abban az esetben, ha nem egyértelmű az ultrahang vizsgálat eredménye, ismételt terhességi hormon vérből történő meghatározására kerül sor.

Kérdés Mit jelent a 3 hét kímélő életmód?
Válasz

Az embrió visszaültetését követően a 6 -7. napon indul meg az embrió kibújása a burokból, és ezt követően kezdődik meg a beágyazódás. Ezért az első héten intenzív pihenést javasolunk.
Azt követően nem kell már nagyon szigorúan feküdni. Kerüljék a tartós ülést, az ülőfürdőt, a puffasztó ételeket, a stresszt, és a házasélet is kerülendő.

Kérdés Mikortól nem javasolt a házasélet?
Válasz

A stimulációs kezelés végén, az utolsó ultrahang vizsgálat elvégzése után, már nem javasoljuk.

Kérdés Hogy kell intézni a táppénzre vételt?
Válasz

Ha a beavatkozás kezdetétől igénylik a táppénzre vételt, akkor ehhez táppénzes javaslatot adunk. A beavatkozás kúraszerű ellátásnak minősül, ambuláns kezelésnek számít, ezért a táppénzre vételt a háziorvos végzi. A beültetéskor kapott zárójelentéssel kell a háziorvosnál megjelenni.

Kérdés Mikor érdemes terhességi tesztet elvégezni?
Válasz

Ha a beültetést követően Ovitrelle injekciót használata lesz, akkor nem érdemes a tesztet elvégezni, mert ál pozitivitást adhat. Egyébként 2 hétnél előbb nem mutat a teszt értékelhető eredményt.

Kérdés A stimuláció alatt hányszor kell az ultrahang vizsgálatra jönni?
Válasz

A gyógyszeres kezelés megkezdésekor a 6. napon kell először megjelenni az ultrahang vizsgálaton, és azt követően kb. 2-3 naponta szükséges a tüszők növekedésének nyomon követése a petesejt leszívásig.

Kérdés Mikor szükséges a férj jelenléte is?
Válasz

Kivizsgálás alkalmával a vírusszűrések elvégzésénél, spermavizsgálat végzésekor. Illetve a petesejt leszívás napjának reggelén kell a partnernek is megjelennie. Ezen események alkalmával feltétlenül, azonban bármikor jelenetükkel támogathatják a párjukat.

Kérdés Hány embrió visszaültetése javasolt?
Válasz

A törvény maximum 3 embrió visszaültetését teszi lehetővé, vagy attól kevesebbet. Ez a párok döntése. Úgy tapasztaljuk, hogy leggyakrabban 2 embrió beültetését kérik a házaspárok; mi is ezt javasoljuk a többes terhesség kivédése érdekében.

Kérdés Mi történik a számfeletti (nem visszaültetett) jó minőségű embriókkal?
Válasz

Virtrifikálásra kerülnek. Intézetünkben a fagyasztásnak és a fagyasztva tárolásnak 5 évig nincs költsége. 
5 év tárolást követően küldünk értesítést, amelyben nyilatkozniuk kell a pároknak embrióik további sorsáról. (kérjük, ha lakcím változás történik azt jelezzék telefonon a 72/536-377 vagy az info[at]pecsimedosseg[dot]hu címen)

Kérdés Sikertelen kezelést követően mennyi idő múlva lehet újra próbálkozni?
Válasz

Újabb gyógyszeres kezelést 3 hónap elteltével lehet megkezdeni, kontroll vérvételeket és megbeszélést követően. 
Fagyasztott embrió visszaültetésre már a következő menstruációs ciklusban sor kerülhet, mert a fagyasztott embriókat spontán ciklusban ültetjük vissza.