Az ICSI eljárás

Az ICSI (Intracytoplasmic Sperm Injection) az a megtermékenyítő módszer, amivel közvetlenül a petesejtbe be lehet juttatni a spermiumot. Az indikációjáról előző írásainkban már lehetett olvasni.

Az ICSI során a petesejt rögzítésére használt tartó pipetta külső és belső átmérője 60, illetve 20 mikrométer. Az injekciós pipetta 7 és 5 mikrométer átmérőjű, amelynek végét 50 fokos nyílásszögű hegyesre csiszolják le, a petesejt sejtmembránján történő áthatolás elősegítésére. Döntően ma már ezek gyári kész, egyszerhasználatos eszközökként kerülnek az IVF laboratóriumba.

Az ICSI (Intracytoplasmic Sperm Injection) az a megtermékenyítő módszer, amivel közvetlenül a petesejtbe be lehet juttatni a spermiumot.Az ICSI (Intracytoplasmic Sperm Injection) az a megtermékenyítő módszer, amivel közvetlenül a petesejtbe be lehet juttatni a spermiumot.

ICSI lépésről-lépésre

1. A spermaminta paramétereinek meghatározása (motilitás, morfológia) és előkészítése” swim up” módszerrel.

2. A petesejt körüli cumulus és corona sejtek eltávolítása hyaluronidase tartalmú tápoldatban, üveg pipetta segítségével, a lehető legrövidebb idő alatt.

3. A petesejtek érettségének meghatározása, az első poláris test megléte, ill. hiánya, valamint az oocyták (petesejtek) mikroszkópos struktúrájának vizsgálata, osztályozása.

4. A spermium aspirációja az injectios pipettába, miután inmobilizálva (mozgásában megállítva) lett, ez növeli a megtermékenyítő képességet.
(a legintenzívebb, célirányos mozgást mutató spermium kiválasztása)

5. Az injectiós pipetta bevezetése a tartóba rögzített petesejtbe, a spermium bejuttatása.

6. Az injektált petesejtek ellenőrzése.

Mikroszkóp

Az ICSI eljárás 37 Celsius fokon (melegítő lappal ellátott), 400X-os nagyítású invert mikroszkóp alatt történik. A mikroszkóphoz fényképező, videokamera csatlakoztatható, melyek segítségével a folyamat képernyőn követhető, valamint rögzíthető. A mikroszkópon két manipulációs szett található: két durva helyzetbeállító manipulátor és két darab 3 dimenziós hidraulikus távvezérelt mikromanipulátor. A bal kéznél elhelyezkedő az oocyta (petesejt) fixálására, míg a jobb oldali a manipulációra és a spermium beinjektálására használatos.

Az ICSI (Intracytoplasmic Sperm Injection) az a megtermékenyítő módszer, amivel közvetlenül a petesejtbe be lehet juttatni a spermiumot.Az ICSI (Intracytoplasmic Sperm Injection) az a megtermékenyítő módszer, amivel közvetlenül a petesejtbe be lehet juttatni a spermiumot.

Az ICSI bevezetését követően elvégzett prospektív vizsgálat győzte meg a világot a módszer kimagasló effektivitásáról. Az eljárás azóta nemzetközileg elfogadottá vált.

Az ICSI (Intracytoplasmic Sperm Injection) az a megtermékenyítő módszer, amivel közvetlenül a petesejtbe be lehet juttatni a spermiumot.