Az ivarsejt és embrióadományozás

A donációról általában és a gyakorlatban

Vannak olyan meddő párok, amelyeknél a férfi spermája vagy egyáltalán nem alkalmas a petesejt megtermékenyítésre, vagy valamely örökletes betegség kockázata miatt abból egészséges utód születése nem várható.

Vannak olyan esetek is, amikor a nőnek valamilyen genetikai rendellenesség miatt nincsen petefészke, vagy azt korábban sebészeti úton eltávolították, vagy egyáltalán nincs petesejttermelés korai petefészek kimerülés miatt. Illetve, ha van az megtermékenyítésre alkalmatlan, vagy valamely örökletes betegség továbbörökítésének nagy a kockázata.

Végül találkozhatunk olyan párokkal is, ahol mindkét fél érintett az előbbiekben felsorolt rendellenességek valamelyikével.

Az első két esetben a részben saját gyermekhez jutás úgy lehetséges, ha donorsperma, illetve donorpetesejt kerül felhasználásra. A harmadik esetben az adományozott embrió beültetése teszi lehetővé azt, hogy ha genetikailag nem is, de a nő révén legalább biológiai kapcsolat legyen a gyermek és a törvényes szülei között.

A donor ivarsejtekhez jutás a spermiumok esetében jár a legkisebb nehézséggel, hiszen ez maszturbációval történik. Utána fagyasztva tárolható és szükség esetén felhasználható. Meddőségi központunkban is lehetőség van spermabank igénybevételére.

A petesejtek esetében azonban az ivarsejtek nyerése a donor testéből műtéti beavatkozást igényel. Ehhez pedig ugyanúgy, ahogy minden műtéti beavatkozáshoz szükséges a donor írásos hozzájárulása.

A felhasználás közvetlen változatának alkalmazása megköveteli azt, hogy összhangba kerüljön a petét adó és az azt felhasználó nő peteérési folyamata. Mivel a hivatalos jogszabályok nem engedélyezik Magyarországon a petesejt fagyasztást.

Az ivarsejt donációnál fontos, hogy a donorokkal szemben támasztott követelményeknek megfeleljenek.

Spermadonorok esetén testi, pszichés, kivizsgálás történik, a teljes körű szűrővizsgálatok mellett. Petesejt donor mind emellett az lehet, aki szült már, és az életkor is mérvadó.

Összességében elmondhatjuk azt, hogy jóval könnyebb a helyzetük azoknak a meddő pároknak, akiknek donorspermára van szükségük a gyermekhez jutáshoz, mint azoknak, akiknek donorpetesejt kell.

Központunkban lehetőség van embrióadományozásra is, erre sajnos várólista van, mert embrióhoz csak úgy lehet hozzájutni, ha a párok írásban lemondanak a fel nem használt és fagyasztva tárolt embrióikról és felajánlják más pároknak természetesen névtelenül. Ezt kevesen teszik meg. Az adományozott ivarsejtek kizárólag az adományozás szerinti célra használhatók fel.

Ennek során azonban ügyelni kell arra, hogy ugyanazon donortól való ivarsejtekből származó utódok száma összesen ne haladja meg a hármat, és egy reprodukciós eljáráshoz ugyanazon donor ivarsejtjei használhatók fel.

Ezek a beavatkozások szigorú törvényi szabályozás alatt állnak (az 1997 évi LXXXIIIszámú törvény, valamint a 49/1997 (XII.17.) NM rendelet alapján).