Az ötöd napos embrió

A petesejt megtermékenyülését követő 100-120 óra elteltével (5-6. napra) alakul ki a hólyagcsíra (blasztociszta).

Ebben a fejlődési stádiumban az embrió kb.50-100 sejtből áll. Egy sejtekkel körülvett, gömb alakú folyadékkal telt üreg(blastocoel: BC), amelynek belső sejtjei alkotják az embrió csomót (inner cell mass:ICM), melynek embrionális őssejtjeiből fejlődik ki a magzat. Felszínét egy speciális sejtréteg alkotja( trophectoderm:TE), amelyekből majd a méhlepény fejlődik. Ekkorra az embrió méretében is megnövekszik kb. 180-200 mikrométeres átmérőjű, és az embriót körülvevő zona pellucida is jelentősen elvékonyodik.

Az 1990-es évek végétől a kutatások lehetővé tették, hogy olyan össztételű tápoldatokat dolgozzanak ki a gyártók, amelyek igazodnak a fejlődő embrió eltérő tápanyagszükségletéhez (ún. szekvenciális tápoldatok).

Megfigyelték, hogy az osztódásnak induló embriók egy része a harmad napon megáll a fejlődésben, és hogy főként 40 éves kor felett eredményesebbek voltak a beavatkozások ötöd napos embriókkal történt visszaültetésnél.Így a figyelem az ötödnapos embriótenyésztésre, az ötöd napos embrió visszaültetésre terelődött.

A 2000-es évek elején David Gardner és munkatársai kidolgoztak egy olyan embrió minősítési rendszert, amely azóta is a legelterjedtebb világszerte, és amely megjelenés alapján segít kiválasztani a legvitálisabb hólyagcsírát. Ez a rendszer 3 fő szempontot vesz figyelembe: a folyadék üreg (blastocoel) kiterjedését,és a két sejttípus: az embrió csómó és a trofectoderm sejtjeit.

A hólyagcsíra fejlődési stádiumát 1-6-ig egy számadat jelzi: minősítve, hogy a blastociszta korai, kiterjedt, vagy már a zónából kibújó (hatchingelő).

Az ICM sejtjeit A, B,C betűvel:
A: sok sejt szoros csoportban
B: kevesebb sejt lazább csoportban
C: nagyon kevés sejt

A TE sejtjeit szintén A, B, C betűvel:
A: sok sejt egységes rétegben
B: kevesebb nagyobb méretű sejtcsoport
C: nagyon kevés nagy sejt

A tudomány további fejlődése valószínűleg a morfológiai szempontokon túl más kémiai és genetikai faktorok figyelembe vételével tovább fogja segíteni az embriológiai laboratóriumok munkáját, hogy a szakemberek egyre nagyobb biztonsággal választhassák ki a legmegfelelőbb embriót.