Az in vitro megtermékenyítés, genetikai rendellenességeinek szűrése - új módszer!


   Brit kutatók arról számoltak be, hogy sikerült megoldaniuk noninvazív módon az in vitro fertilizáció (IVF) során keletkező embriók esetleges genetikai rendellenességeinek vizsgálatát.

A jelenleg használatos eljárás az, hogy sejteket távolítanak el magából az embrióból, azonban a szakértők attól tartanak, hogy ez ártalmas lehet az embrióra nézve.
Kutatásuk eredményei alapján a brit tudósok azt állítják, hogy a most is alkalmazott genetikai vizsgálatokat el lehet végezni a megtermékenyített petesejtet körülvevő sejteken is, amelyeket egyébként el szoktak távolítani, és nem veszik semmi hasznukat.

Az új módszerrel megállapítható, hogy a születendő magzat szenved-e bizonyos típusú öröklődő betegségben illetve számos egyéb rendellenesség is ugyanúgy kimutatható, mint az eddig használt módszerrel.
Az eljárás egyik nagy előnye, hogy noninvazív, de emellett még olcsóbb is, mint a hagyományos teszt.
A petefészekben a petesejtet apró kumulusz sejtek vagy más néven follikuláris sejtek veszik körül. Ezek a petesejt tápláló sejtjei, amelyek az ovulációkor a petesejttel együtt szabadulnak ki a tüszőből.
Az ICSI-re történő előkészítés során ezeket el kell távolítani és mivel semmire nem használhatóak fel, megsemmisítésre kerülnek.
Ésszerűnek tűnt, hogy ezeket a sejteket használják fel a genetikai elemzéshez.

Dr. Fragouli és munkatársai 26 nő kumulusz sejtjeit vizsgálták meg (a petesejt mellett) az IVF előtt. Azt tapasztalták, hogy a kumulusz sejtekben mutatkozó rendellenességek megfeleltek azoknak a genetikai hibáknak, amelyek a kumulusz sejtek által körülvett petesejtben voltak jelen.

Érdekesnek, de egyelőre megmagyarázhatatlannak találták, hogy a hibás gének közül sok a sejt alapvető funkcióival állt kapcsolatban, például a hormonális szabályozással és a sejthalállal.

A kumulusz sejtek vizsgálata nagyon ígéretes, lehetővé teheti azt, hogy a legjobb petesejtet válasszák ki a begyűjtöttek közül, és ez oda vezethet, hogy elegendő lesz egyetlen embriót beültetni, és ezzel elkerülni a többes terhességeket, amelyek köztudottan veszélyesebbek az egyes terhességnél mind az anyára, mind a gyermekekre nézve.