Cink és rézhiány

A cink- és rézhiány spontán vetélést okozhat
A granadai egyetem kutatói bizonyítékokkal támasztották alá, hogy terhes nőknél a réz és a cink alacsony szintje összefügghet a spontán vetéléssel.

Cinkről

A cink mintegy 2-3 grammnyi mennyiségben van jelen az emberi szervezetben, ezen belül is főleg a haj, a szem, és a férfi nemi szerveiben tartalálható. Ezeken kívül a máj, a vesék, az izmok, és a bőr tartalmaz belőle még számottevő mennyiséget. A legfontosabb szerepe azonban  az, hogy az inzulin alkotórészeként a vércukorszint szabályozásban vesz részt. Az inzulinon kívül mintegy hetvenféle enzimben van jelen.

Mihez szükséges?
Inzulin termelése, szénhidrát, fehérje, zsír, nukleinsav anyagcsere, növekedés, nemi fejlődés,
szaporodás.

Mennyi szükséges belőle?
A cink felszívódása függ az étrendben található mennyiségétől, illetve az étrend egyéb gátló anyagaitól, melyek hasonlóak, mint a vasnál (fitátok, rostok, oxalátok). Az állati eredetű cink jobban hasznosul, mint a növényi élelmiszereinkből bevitt.
Várandósság és szoptatás alatt 13 milligramm/nap.

  

Miben található meg?
A cinket legnagyobb mennyiségben a húsok, a máj, a hüvelyesek és a tojás tartalmazza.

Rézről

Nagyobb mennyiségben mérgező, azonban kis mennyiségben nélkülözhetetlen elem a réz. Egy felnőtt ember szervezetében körülbelül 80 mg-ot találunk belőle, főleg az agyban, a szemben, a májban, a szívben, a szemben, a vesékben, a szemben és az izmokban találjuk. A cinkhez hasonlóan sok enzim alkotórésze. A réz mintegy 90%-a egy speciális fehérjéhez, az úgynevezett cöruloplazminhoz kötődik.

Mihez szükséges?
Oxidációs-redukciós folyamatok, vérképzés, központi idegrendszer működése.

Mennyi szükséges belőle?
A réz felszívódása közepesnek mondható, 35 és 70 % közötti az élelmiszerekből.
Várandósság és szoptatás alatt 1,8 milligramm/nap.

Miben található meg?
A réz legjobb forrásai a hüvelyesek, a gabonafélék és a máj.

A vizsgálatban 265 várandós nő vett részt. 132 az év folyamán, spontán abortuszon esett át, míg 133 programozott volt a várandósság. Valamennyien részesültek ultrahang és laborvizsgálatban, valamint számukra készült kérdőívet is kitöltöttek.
A vetélésen átesett nők adatait összehasonlítva a normál terhesekével kiderült, hogy eltérés van a vizsgáltak réz és cink vérszintjében. Ez arra utal, hogy az egyik vagy mindkét nyomelem hiánya kapcsolatban lehet a spontán vetélés előfordulásával.

A réz és a cink vérszint kutatásán kívül az egyetemi munkacsoport beszámolt a homocisztein, a jód és a folsav, illetve a terhesség első heteiben történt gyógyszerszedés és a vetélés kapcsolatáról is.

A kutatók megállapították, hogy a vetéléssel végződött terhességek bár 64 százalékát tervezték, a betegek csupán 12 százaléka szedte az ajánlott jódot és folsavat a fogamzás előtt és ennyien használtak táplálék kiegészítőt a terhesség alatt.

Az elvetélt nők egyharmada volt rendszeres dohányos, és 16,6 százalék fogyasztott a megengedett mennyiségnél több kávét. A dohányzás és a koffein fogyasztása is szoros összefüggésben volt a spontán vetéléssel.

A spontán vetélésen átesett nők 81,07 százaléka szedett valamilyen terhességben ellenjavallt gyógyszert a terhesség alatt, 13,63 százalékuk pedig veszélyesnek minősített gyógyszert.