Diétával és mozgással a teherbeesésért


   A csökkent termékenység nem jelent meddőséget, hiszen ebben az esetben a spontán teherbeesés lehetősége megvan, csupán ennek az esélye csökken.

Azok a nők, akiknek rendszeres peteérésük van és a menstruációs ciklusuk is stabil, azonban túlsúlyosak, több időre van szükségük a teherbeeséshez. A termékenység tehát arányosan összefüggésben áll a testtömeg-index értékével.
A meddőség egyik okát, mely a peteéréshez kapcsolódik, megfelelő diétával és testedzéssel kezelni lehet.
Az életmódjukon legalább öt ponton változtató nőknél ritkábban fordult elő a meddőség, írják a Harvard Egyetem kutatói.
A vizsgálatba 17 544 nőt vontak be, akik korábban sikeresen spontán teherbe estek, és ismét gyereket szerettek volna. A nőket több éven át követték, ez alatt 3209 esetben találtak meddőséget, 416-an pedig ovulációs rendellenesség miatt kerültek kezelésre.

A résztvevők étkezési szokásaira vonatkozó kérdőívek kitöltése után az étkezési és életmódbeli tényezőket pontozták a kutatók.
A vizsgált tényezők közé tartoztak az alábbiak: az étrendben szereplő egyszeresen telítetlen zsírok és a transz-zsírok aránya, a fehérjefogyasztás (állati és növényi egyaránt), a szénhidrátfogyasztás (beleértve a rostbevitelt is), a tejtermékek fogyasztása (mind a zsírban gazdag, illetve zsírszegényét), a vasbevitel, a táplálék kiegészítő szedése, a testtömeg-index és a fizikai aktivitás.

A vizsgálat során kiderült, hogy az öt kockázatcsökkentő életmód tényező (többek közt az étrend, a súlykontroll és fizikai aktivitás) együttesen 69 százalékkal csökkentette a peteérési rendellenesség miatti meddőség előfordulását.

A testtömeg-index kiszámításával információ kapható az ideális testsúlyról.

Ha a kapott érték 18.5 és 25 közötti tartományba esik, akkor normálnak tekinthető.
A 25 feletti érték arra utal, hogy túlsúly van, míg a 30 feletti már a kritikus, elhízott kategória. (A normális tartomány alatti értékek esetében pedig 18,5 alatt soványságról, míg 15 alatt pedig kóros soványságról beszélhetünk.)

http://www.fogyas.info/testtomegindex_szamitas.php

Egyes kutatások arra az eredményre jutottak, hogy a 29-es értékhatár felett már minden pluszponttal megközelítőleg 4%-al csökken a spontán teherbeesés esélye.
A kórosan elhízott nők (akiknek testtömeg indexe 35 és 40 között van) körében a teherbeesés valószínűsége már 23-43%-al csökken, a 29-esnél alacsonyabb testtömeg-indexel rendelkező nőkhöz képest.

Fontos megemlítenünk azt is, hogy már egy kisebb súlycsökkenéssel és kiegyensúlyozott életmóddal növelhető a teherbeesés valószínűsége és a kulönböző kórképekre (PCOS) is jótékonyan hat.

Normális testsúllyal gyermeket vállalni sokkal egészségesebb mind az anyára, mind a magzatra nézve, hiszen ezáltal csökkennek egyes terhesség alatt jelentkező komplikációk, mint például a terhességi cukorbetegség vagy terhességi magas vérnyomás.

A 25 és 30 közötti testtömeg-indexel rendelkező hölgyeknél kétszeres, míg 30 fölötti testtömeg-index esetében háromszoros a terhességi diabétesz kialakulásának a kockázata.

 

 

    

 

A testsúly rendezése tehát fontos szerepet játszik a termékenység növelésében és esélyt ad egy egészséges terhességre.