Dr.Várnagy Ákost a Pécsi Meddőségi Központ szakmai vezetőjét kérdeztük az ikerterhességről

Európában minden nyolcvanadik kismama hord a szíve alatt ikreket ez azt jelenti hogy kettő vagy három babája fog születni. Magyarországon illetve Pécsett ez hogy alakul?
Ez az adat megfelel a magyar valóságnak is minden 80. spontán terhesség ikerterhesség, annyiban lehet talán módosítani, hogy a különböző mesterséges megtermékenyítési eljárásoknak köszönhetően ez az érték valójában folyamatosan növekszik. Egyes vélemények szerint ez az adat a dupláját is elérheti.

Az ikrek esetében beszélhetünk arról, hogy nem csak kettő baba születik, hanem három-négy, nem tudom mi a csúcs?
Magyarországon ritka a háromnál többes terhesség. A lombik baby beavatkozásoknak köszönhetően hármas terhesség azért előfordul, ennél több magzatot nem szabad egy fejlett országban létrehozni. A visszaültetett embryok számával befolyásolni lehet a létrejövő magzatok számát.

Úgy kérdezném az Ön praxisában mi volt a maximum?
Hármas ikrek.

Ők mennyire gyakran születnek?
Ugye azt szeretnénk, hogy minél több terhességet hozzunk létre, ez magával hozza azt, hogy egyre több a többes terhességek száma is. Ugyanakkor már kialakult egy konszenzus abban, hogy ezeket azért miután általában szövődménnyel járnak, igyekezzünk elkerülni. Ez azt jelenti, hogy visszaszorítjuk a többes embryo beültetést. Ez miatt egyre ritkább már a hármas ikerterhesség, évente két-három eset fordul elő.

Nézzük a szülők oldaláról az ikerszülést. Mennyire vannak felkészülve a leendő szülők?
Általánosságban mindenkit meglepetésként ér nyilván aki IVF kezelésen vesz részt felkészül arra hogy többes terhesség lehet a vége a kezelésnek. De az biztos, hogy mindenkit váratlanul ér a kontroll ultrahang végzésekor, amikor ők is látják az eredményt.
A többi anyukánál, akiknél spontán jött össze az ikerterhesség az ő számukra nagyobb a meglepetés, bár náluk megfigyelhető családi halmozódás, a családban gyakrabban fordul elő.

Nagyon sokszor kérdezik a szülőktől, hogy milyen nemű gyermeket szeretnének, fiút vagy lányt, sokan azt válaszolják, hogy mindegy csak egészséges legyen. Az ikrek esetében, az iker szülések esetében mennyire mondhatjuk, hogy egészségesek a babák, illetve ha vannak problémák ezek milyen típusúak?
Igaza van abban, hogy fő az egészség. Az ikerterhességeknek elég sok szövődménye lehet, szerencsére ritkán fordulnak elő. Nyilván őket máshogy kell gondozni, fokozottabban kell figyelni ezekre a speciális kórképekre. A fő veszély a koraszülés, ami a megnövekedett has méretből, túlterhelésből, illetve az ebből eredő méhszáj kinyílásból ered. Ezeket elég jól tudjuk modern kezelési eljárásokkal kezelni. Más típusú veszélyhelyzetek viszonylag ritkábbak, intenzív monitorozással és kórházi ellenőrzés mellett ritkán fordulnak elő. Itt főleg azokról az ikerterhességekről van szó, akik egypetéjűek, és olyan eltérések alakulhatnak ki a magzatok között, ami az egészségüket ronthatja.

Ilyet kérdezhetek-e hogy a hölgyek vagy a férfiak, akik jobban bírják az ikerterhesség esetén?
Ez elég viszonylagos dolog, nyilván egy ikerterhesség elég megterhelő az anya szervezetére nézve a kihordás tekintetében nagyon sok türelmet, pihenést igényel. Emiatt ők vannak kitéve nagyobb megterhelésnek testileg és lelkileg egyaránt. Az apáknak is részt kellene vállalni, legalábbis részben.

A babák esetében?
A babáknál változatos a kép, az olyan terhességek, amelyeknél gyakorlatilag csak egy időben született testvérekről beszélünk, mintha két terhesség lenne egy időben, azok esetében gyakorlatilag majdnem mindegy az állapotukra nézve. Azoknál a speciális kórképeknél, amit már említettem, az orvosi ellenőrzés dönti e, hogy a megterhelés tekintetébe már mi a kóros a babáknak.

A fiuk vagy a lányok száma több ikerterhességeknél?
Nincs jellemző összefüggés a nemi eltéréseknél az egyes terhességekkel összehasonlítva. Körülbelül 50-50%.

Hogy tud segíteni a doktor a felkészülésben az ikerszülések esetében?
A terhesgondozás speciális feladatokkal jár, sokkal gyakrabban, részletesebben mindene kiterjedően kell ellenőrizni a magzatokat és az anyát is. Sokszor kerül sor kórházi felvételre, gyógyszeres és pszichés támogatásra. Műszeres megfigyelési módszerekre is sokszor szükség lehet, ezekre a Szülészeti Klinikán lehetőség van, mindenben tudunk segíteni.

Állítólag attól félnek az anyák, hogy kétszer kell szülni egy adott etapon belül, ezt hogy kell értelmezni?
Van aki ettől fél, van aki ennek örül. Hiszen van aki azt mondja hogy egyszerre, egy szüléssel túl van két gyerek világrahozatalával. Ahogy már mondtam az ikerterhesség szövődménynek számít gyakori a császármetszés aránya.

Említettük a lombik programot, néhány szóban említené, hogy a kezelés során mire figyeljenek a leendő szülők, bátran jelentkeznek?
A többes terhesség tekintetében valóban a lombik program okolható a növekedésért. Mindenképpen az a cél hogy minél kevesebb bajt csináljunk, a baj alatt azt értem, hogy a többes terhességeket igyekszünk elkerülni. Nyilván valóan felkészítünk mindenkit, hogy ha ő azt választja, hogy több embryot ültessünk vissza a méhébe annak az esélye, hogy többes terhessége legyen, mindenképpen megnő (a törvényi szabályozás maximum három embryo beültetését teszi lehetővé). De ezt ne növeljük olyan mértékbe, hogy veszélyállapot alakuljon ki. Ezért mi már csak egy illetve két embryo visszaültetését javasoljuk a pécsi meddőségi központban. Aránylag ritka a három embryot kérő párok száma, illetve a hármas ikerterhességeké. Bátran jelentkeznek a párok, akik gyermeket szeretnének emiatt nem szokott félelem lenni bennük, ha már jön a baba, akkor ketten is lehetnek. Ez senkit nem tart vissza a lombikprogramon való részvételtől, úgy tapasztalom.

A média sokszor emlegeti, hogy fogy a magyar, most egy év alatt hány gyerek születik?
Magyarországon 95.000-100.000 gyermek születik évente, de ez a tendencia csökken.

A fogamzásgátlók szedése hogyan befolyásolja a születések számát?
Folyamatos visszaesés van a születésszámban jelenleg, nem valószínű, hogy a fogamzásgátlók szedése ennek az oka, inkább a gyermekvállalási kedvel magyarázható. A fogamzásgátlók inkább a nem kívánt terhességek számát befolyásolja szerintem.
A gyermeket tervezőknek és a sikertelenséggel küzdőknek, viszont már nagyon sok mindenben tudunk segíteni, bátran keressék fel központunkat.