Egészség és a normál flóra

 

  Ma már általánosan elfogadott, hogy a bélmikroflóra mintegy négyszáz–ötszázféle, a szervezetünkkel szimbiózisban élő mikroorganizmus, amely a szervezet egyensúlyának fenntartásában jelentős szerepet tölt be. Az egészséges mikroflóra aktivitásának köszönhetően a vastagbél sokrétű biokémiai funkcióval rendelkező emésztőszervként működik, amelyről régóta ismert, hogy az egyensúlyának felborulása esetén betegségek következhetnek be.
A kialakult bélflóra integritása tehát rendkívül fontos a szervezetünk számára. Jelenlétével és tevékenységével megakadályozza a kórokozó baktériumok megtelepedését. Gátolja a patogén baktériumok átjutását a bélfalon, ezzel megakadályozva más szervek fertőződését.
A közelség és a nyirokkeringés által, főleg a női szervezetben a kismedencében elhelyezkedő szerveket (méh, petefészek, petevezető).

Elősegíti az androgén és ösztrogén hormonok enterohepatikus körforgását.
Stimulálja a bél immunrendszerét és az immunglobulin termelést. Szerepet játszik egyes vitaminok termelésében. Hatást gyakorol különböző gének expressziójára.

Az egészséges mikroflóra összetételének megváltozása jelentősen rontja a szervezet immunvédekezésének funkcióit is, amely számos betegség kialakulásához vezethet.

A probiotikus baktériumokkal való kezelés hatása nemcsak lokálisan érvényesül.
A megváltozott immunválasz következtében olyan távoli helyeken is megfigyelhető a kórokozók szaporodásával, illetve a gyulladással szembeni védettség, amelyek nincsenek közvetlen kapcsolatban az emésztőrendszerrel.
A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint a probiotikumok hatása az immunválasz valamennyi szakaszát érinti és pozitív összefüggés mutatható ki a humorális és celluláris immunválasz, valamint a védettség mértéke között.

Hogy is nevezzük ezeket a segítőket?

Probiotikumoknak nevezik mindazokat a humánbarát bélbaktériumokat, amelyek többféle jótékony hatással vannak a gazdaszervezet egészségi állapotára.

Perbiotikumoknak hívják mindazokat a természetes tápanyagokat, amelyek jellemzően a probiotikumok kizárólagos tápanyagai, ennél fogva elősegítik azok elszaporodását, túlsúlyba kerülését.

A szinbiotikumok a pro- és perbiotikumok együttesét jelentik, vagyis a két előnyös tényező hatása összegeződik.

Szervezetünk „konyhája” a vastagbél.
Bizonyított, hogy a vastagbél működése és az emberi egészség között igen szoros a kapcsolat. Gyermeket tervezőknek pedig nagyon fontos hogy az új élet megteremtése kellő feltételek között történjen.
Korántsem közömbös ugyanis, hogy az ott zajló biokémiai folyamatok milyen természetűek.
(A káros metanolitokat, toxinokat, karcinogenézisért felelős enzimeket, metán, kénhidrogén, ammónia és hidrogéngázokat termelő rothasztó mikrobák tartós túlsúlya colonrákhoz, májkárosodáshoz, gyakoribb bélfertőzésekhez, irritábilis bélszindrómához (IBS), candidiasishoz vezet).

A bélrendszeren kívül a szánkban és a hüvelyben is élnek baktériumok, amik segítik a szervezetünk működését.
Élettani esetben, a hüvelyben együtt élő baktériumok egyensúlyban vannak, így alkotják a normál hüvelyi flórát.

A hüvely normál flórája

Az élettani és a kóros hüvelyflóra között különbség van a baktériumok számát és összetételét illetően is.
Az egészséges nők hüvelyváladékában nagy számban megtalálható Lactobacillusok (más néven Döederlein-pálcák) védelmet nyújtanak a fertőzésekkel szemben.
Ezek a bacilusok savas pH-jú közeget biztosítanak, amelyet a fertőzést okozó baktériumok nem tolerálnak, nem képesek ilyen közegben elszaporodni és betegséget okozni.
A hüvely flórája változó, attól is függ, hogy milyen életkorú a nő. Nemi érés előtt nincs baktérium a hüvelyben.
Fontos tényező a nő hormonális állapota is. Meddőségi kezelés alatt álló pácienseknek fontos erre odafigyelni, mert fogékonyabbak a fertőzésekre.
Koraterhességben a hormonhatások változnak, és emiatt hajlamosabbak a kismamák is a hüvelyi fertőzésre.
Az alkalmazott fogamzásgátló módszer is hatással van a normál flóra összetételére, sőt a szexuális élet intenzitása is befolyásolja azt.

Az egyensúly felborulása
Abban az esetben, ha a hüvely ökológiai egyensúlya valamilyen tényező miatt felborul, a Lactobacillusok relatív száma csökken, így a hüvely pH-ja emelkedni kezd, elszaporodnak olyan baktériumok melyek gyulladást okoznak a hüvelyben.

A leggyakrabban a hüvelyflóra antibiotikum szedését követően borul fel. Hiszen a Lactobacillus is baktérium, és az antibiotikum nem válogat jó vagy rossz baktérium között, így elpusztítja a normál flóra alapját képező bacilusokat is.
Másik ok lehet még a túl gyakori hüvelyöblítés is, hiszen az irrigálással kimoshatjuk a normál flórát a hüvelyből.
Amennyiben felborul a normál flóra, úgy hüvelygyulladás alakul ki. Leggyakrabban a kínzó viszkető érzéssel, bő folyással járó gombás hüvelygyulladás áll a panaszok hátterében.
Illetve a hüvelyi váladékozás oka lehet még a bakteriális hüvelygyulladás is.
Ennek kialakulásában szintén csak olyan mikroorganizmusok vesznek részt, amelyek egyébként a normál flóra részei, csupán a korábban említett egyensúly borul fel.

A külső és belső nemi szervek egyéb megbetegedéseiben olyan mikroorganizmusok okoznak megbetegedést, amelyek egyébként nem részei a normál flórának, s típusosan szexuális kapcsolat során kerülnek át.
Sokszor kevésbé kellemetlen tüneteket okoz, mint a hüvelygyulladás, holott annál sokkal veszélyesebb lehet.
Az összefoglalóan szexuális úton átvihető fertőzéseknek nevezett csoportba számos megbetegedés sorolható.