Egykék a lombikban

   A mesterséges megtermékenyítéssel (IVF – in vitro fertilization) foglalkozó ausztrál orvosok gyökeresen új módszert javasolnak az IVF-klinikák sikerének mérésére aszerint, hogy minden megkezdett IVF ciklusra hány egyke baba születik időre és élve.
A mérésből véleményük szerint ki kell zárni az ikerszüléseket, a hármas ikreket, sőt, még a koraszüléseket is, mivel ezek nem tartoznak a mesterséges megtermékenyítés kívánt eredményei közé.

Sokan a kettes vagy hármas ikreket tekintik az IVF ideális eredményének, mivel ennek révén azonnal egy nagyobb család jön létre, de ezek a terhességek sokkal nagyobb kockázattal járnak mind az anya, mint a magzat szempontjából, ráadásul az ilyen gyerekek között gyakrabban vannak fizikai vagy szellemi rendellenességgel születettek. Az orvosok világszerte megpróbálják csökkenteni a mesterséges megtermékenyítés okozta ikerszülések aggasztóan magas számát.

 

 

A brit Human Fertilisation and Embryology Authority, az ország mesterséges megtermékenyítéssel foglalkozó intézetének munkatársa szerint a hatóságok náluk már kettőben maximálják a 40 év alatti nőkbe beültethető embriók számát.
„Azt akarjuk, hogy az egészséges egyke legyen az IVF ideális végeredménye, a cél az, hogy az elejét vegyük az ikerterhességeknek”- mondja Suzy Leather, az intézet munkatársa.

Számos országban az IVF-klinikákat sikerességük szerint rangsoroló táblázatokat is támadják az ellenzők, mert szerintük ezek arra bátorítják a klinikákat, hogy minél több embriót ültessenek be.

Healy és munkatársai azt javasolják, hogy az igazi eredmény az időre kihordott, élve született, egyke baba legyen. Az Egyesült Államok egyes klinikáin már ezek az adatok jelennek meg a sikertáblázaton.

Az illetékes európai hatóság még nem döntött arról, átveszi-e ezt a javaslatot.