Endometriosis és a meddőség

Az endometriosis és a meddőségAz endometriosis jóindulatú kórkép, amelyben a funkcionáló endometrium szövet található a méh üregén kívül. A tüneteket- fájdalmas menstruáció, fájdalmas közösülés, infertilitást az implantátumok (kóros helyen lévő endometrium szigetek), elhelyezkedése határozza meg. A diagnózis felállításához általában a tünetek figyelembevételén kívül laparoscopia útján nyert biopsia révén lehet jutni.

Az endometriosis leggyakrabban a kismedencei szervek, leggyakrabban az ováriumok, a méhszalagok, a Duglas-üreg hátsó falára lokalizálódik. A megtapadt szövetből történő vérzés, gyulladáshoz és összenövések keletkezéséhez vezet, amelyeket hegesedés követ. Mindez a szervek kismedencei anatómiai elváltozásához vezet. Egyrészt ez az egyik oka a nehezített teherbeesésnek. A meddő nők 25-50%-a érintett, mert károsodik a tubaris transport mechanizmusa.

A kóros helyen lévő sejtcsoportok oestrogén és progesteron receptorokat tartalmaznak, így általában a menstruációs ciklus során bekövetkező, hormonszínt változásokra reagálnak.

A másik ok, ami az infertilitással kapcsolatba hozható az, hogy a luteális (sárgatest) fázisban eltérés látható. A luteinisált, de meg nem repedt folliculus syndróma ( trapped oocyta) a fokozott peritoneális prostaglandin termelés és macrophag aktivitás okozza a meddőséget.

A petefészkek területén kialakult implantátumok 2-10 cm átmérőjű az ováriumhoz rögzült cystosus elváltozásokat (endometrióma) alkothatnak. Az endometrióma ritkán megrepedhet vagy tartalma szivároghat és acut hasi fájdalmat okozhat.

Endomertiosis stádiumai

(American Society for Reproductive Medicine stádiumosztás szerint)

Stádium A betegség súlyossága Leírás
I minimális néhány, felületes implantátum
II enyhe több, kissé mélyebbre terjedő implantátum
III közepes több, mélyre terjedő implantátum egyik vagy mindkét ováriumon elhelyezkedő endometrióma és néhány hártyás összenövés
IV súlyos több, mélyre terjedő implantátum egyik vagy mindkét ováriumon elhelyezkedő nagyméretű endometrióma és több vastag összenövés

Endometriosis kezelése

A tüneti kezelés fájdalom, görcs csillapítása non-steroid gyulladásgátlók alkalmazásával történik.

A definitív kezelést a beteg kora, tünetei, a betegség kiterjedése alapján egyénileg kell meghatározni. Valamint figyelembe kell venni, hogy a beteg, kíván- e teherbe esni, illetve a kezelést IVF beavatkozással egybekötni.

Lehetséges a petefészek működésének és így az implantátumok fejlődésének és aktivitásának gyógyszeres gátlása. Az endometriális szövet konzervatív műtéti eltávolítása, laparoscopia alkalmazásával illetve a két módszer kombinációja.

A petefészkek működését tartósan és véglegesen nem lehet megszüntetni, ezért a kezelés befejezése után a betegség általában kiújul.

Az ovariális működést gátló gyógyszerek közé tartoznak a folyamatosan alkalmazott orális fogamzásgátlók, a GnRH agonisták, ezt maximálisan 6 hónapig lehet alkalmazni, mert hosszú távú alkalmazása csontritkuláshoz vezet.

Gyógyszeres kezelést követően a termékenységi ráta 40-60% között mozog, általában a lombikbaby kezelést a terápia befejeztével lehet kezdeni.