Érdekes tudnivalók férfiaknak

Spermium képzés

A here citogén szerv, ami azt jelenti, hogy a reprodukcióhoz szükséges sejtek termelése mellett még hormonokat is termel. A sejttermelő funkció a here csatornácskákhoz kötődik. A herecsatornácskák hámja a pubertásban szaporodni kezd. Az ősi sejteket spermatogoniumoknak nevezzük. A spermatogóniumok szaporodásából származó sejtek megnőnek, ezek a spermatocyták. Ezen sejtek osztódása számfelező jellegű, ilyen módon állnak elő a II. rendű spermatocyták. Ezekből keletkező sejtek a spermidák. A spermidák hosszú farkú jól mozgó, nagy energiájú sejtekké alakulnak át ezek a spermiumok, amelyek már alkalmasak a megtermékenyítés véghezvitelére. Ezt az utolsó folyamatot a herecsatornácskák falába iktatott dajkasejtek végzik.

A herecsatornácskák közötti kötőszövetben található Leydig-féle sejtcsoportok. Ezek a sejtszigetek termelik a here nemi hormonját, az androgént (kémiailag tesztoszteron). Ezen hormonnak tulajdonítható a másodlagos nemi jelleg kialakulása.

A spermium szerkezete és élettana

A spermium a szervezet legkisebb és egyben legmozgékonyabb sejtje, amelynek feje, nyaka, középrésze, és farka van. A spermium hossza 40 μm. A fej 4μm hosszú, 3μm széles . A fej tartalmazza a maganyagot, a nyak a mozgatóközpontot, a középrész pedig a protoplazmából származó hüvelyeket, amely a tengelyfonalat borítja. A tengelyfonál a nyakból indul ki és végigfutva a középrészen a spermium farkát alkotja. A spermium a farkának rotációs csapdosásával mozog.

Egy magömlés (ejakuláció) alkalmával 100 millió spermium kerül ki a férfi szervezetéből. Az ondó főleg a prosztata, és a nemi mirigyek váladékából áll jellemző rá a 7.2 pH, ebben az enyhén lúgos környezetben a spermiumok jól mozognak, a savas környezet a spermiumokat megbénítja, de megtermékenyítő képességüket konzerválja.

Az ondó sejtközötti állománya fontos anyagokat tartalmaz. A spermium a fruktózt használja tápanyagként. Feltűnően nagy az ondó cink és karbamid tartalma, de található benne albumin, globulinok (fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás, illetve nyomelem pótlás).

Másik nagyon fontos komponense a spermiumnak a hialuronidáz. Ennek köszönhető, hogy a petesejtbe a spermium képes behatolni. Az ondóváladék néhány perces állás után elfolyósodik, ez a jelenség a hyalurodnidáz hatására jön létre.

Magömlés alkalmával 3-5 cm3 ondó ürül, coitus alkalmával a spermiumok a méhszájon keresztül a méh üregébe, majd a kürtökbe kerülnek. Ezt a 14-20 cm utat három óra alatt teszik meg.

Hogyan találja meg a spermium az ovuláció kapcsán kiszabadult és a kürtben lévő petesejtet?

A spermiumok mozgásának irányát részben a környezet áramlási viszonyai, részben vegyi hatások szabják meg. Reotaxis az a mozgás, amikor a spermium az áramlással szemben mozog. Nyugalomban lévő folyadékban rendezetlenül mozognak.

A kürtök nyálkahártyájának csillószőrei a méh felé csapdosnak, ez áramlást idéz elő, ezzel az áramlással szemben mozognak a spermiumok, és ez felelős a két ivarsejt találkozásáért.

A kemotaxis az a mozgás, ami valamilyen vegyi anyag hatására jön létre. Mind a férfi, mind a női ivarsejt termel vegyi anyagokat (gamon), amelyek hívó hatással vannak egymásra, és a találkozást segítik elő.

A spermaképződést befolyásoló tényezők

Hőmérséklet szerepe: az ondósejt testhőmérsékleten (37 C°) nem képződik, de 33-35C°-on intenzív spermatogenezis figyelhető meg. (rejtettheréjűség pubertáskorban irreverzibilisen maga után vonja a spermaképzés megszűnését)

Hormonális hatás: női nemi hormonnal való kezelés esetén megszüntethető a spermaképzés.

Egyéb tényezők: stressz, ionizáló sugárzás, alkohol, ipari mérgek, fehérjehiány, E- vitamin hiány, szulfonamidok, baktériumtoxinok szintén károsító hatással vannak a csírahámra.

Meddőségi központunkban a legújabb CASA automata spermaanalizáló rendszert használjuk a spermavizsgálat elvégzésére. Ezzel a vizsgáló módszerrel mennyiségi, mozgékonysági, morfológiai paraméterekről is tájékozódni lehet.

 

Néhány fontos spermatológiaia fogalom

Normozoospermia: a spermiumok alakilag és mennyiségileg, motilitásukban normálisak (20 mill/ml)
Azoospermia: spermium az ondóban nem található
Oligozoospermia: határérték alatt spermaszám van a mintában
Polyzoospermia: >250 mill/ml a spermaszám
Astenozoopsermia: alak és a spermaszám normális azonban az összes spermium fele mozog csak
Pathozoospermia: kóros sejtalakok találhatóak a mintában
Teratozoospermia: 70%- nál több a normálistól eltérő spermium
Necrozoospermia: csak halott spermiumok vannak
Hypospermia: túl kevés ondó (<2ml)
Hyperspermia: túl sok ondó (>8ml)