Felkészülés a stimulációra

 

  A lombikprogramban való részvétel számos kivizsgálási lépést tesz kötelezővé. Ilyen a női oldalról a ciklus hormon szintjeinek ellenőrzése, a cytologiai vizsgálat a cervix leoltása illetve a műtéti beavatkozások (hastükrözés, méhtükrözés). A férfi oldaláról az ondóminta mikro-makroszkópos vizsgálata, leoltása. Mindkettőjük esetében a különböző vírusszűrések. Ezeket kötelezően el kell végezni, hogy részt vehessenek a programban, azonban van számos olyan fontos egyéb teendő is, amely sokszor elkerüli a párok figyelmét. 


Fogorvosi szűrés


  Mindenképp ajánlott felkeresni fogorvost a program elkezdése előtt. Az amalgámtöméseket cseréltessük ki korszerűbbre, mert az amalgám nehézfémsókat (higanyt) tartalmaz, és ez a nyálkahártyán keresztül folyamatosan a szervezetbe jut.
A szuvasodó fogakat, be kell tömetni, mert később a terhesség alatt az esetleges mindennapos hányás következtében nő a nyál savassága, s ez gyorsítja a fogszuvasodás folyamatát.
Eleve a hormonváltozások is befolyásolják fogak állapotát, ezért célszerű még a felkészülés időszakában fogászati ellenőrzést végeztetni. Fontos a fogkő eltávolítása, mert baktériumok telepedhetnek meg benne. Mind a szuvas fog mind a fogkő illetve a folyamatos gyulladás gócként működhet, ami befolyásolhatja a sikerességet. 


Endokrinológus felkeresése


  Amennyiben ismert cukorbetegség illetve pajzsmirigy betegség áll fenn, vagy kóros eredmény miatt, fontos a folyamatos kapcsolattartás a szakorvossal, központunkban működő meddőségi team segítségével közvetlenül a megfelelő szakorvoshoz tudjuk irányítani a pácienseinket soron kívüli ellátás keretében. 


Vitamin szükséglet megfelelő kielégítése


  A várandósságra való tudatos felkészüléssel sokat tehetünk születendő gyermekünk egészségéért. 
E felkészülés részét képezi az egészséges táplálkozás is, vagyis a megfelelő mennyiségű, és minőségű tápanyag, vitamin-, és ásványi anyag bevitel.
A testsúly optimalizálása, túlsúlyosság esetén a testsúly csökkentése. 
Az IVF kezelésre való felkészülésnél a vitamin- és ásványi anyag szükséglet azonban nem fedezhető pusztán élelmiszereinkből. Napjainkban már sajnos olyan anyagok hiányoznak étrendünkből (vagy csak kis mennyiségben találhatók), amelyek nélkül bizonyos fejlődési rendellenességek (pl. nyitott gerinc, idegrendszeri fejlődési rendellenességek, vérképzőszervi betegségek, koncentrálási képesség hiánya) nagyobb számban fordulnak elő. 
Magyarországon a veleszületett rendellenességek előfordulási gyakorisága 6-7%, a 10 legfőbb halálok közé tartoznak, és a csecsemőhalálozás 2. legfőbb okát képezik. Ezért egyre nagyobb szerepet kapnak a gyermekvállalásra való tudatos felkészülőknek, illetve a kismamáknak kifejlesztett multivitamin készítmények.
A vitaminok és ásványi anyagok egymás felszívódását, hatását jelentősen befolyásolják, ezért fontos követelmény e készítményekkel szemben, hogy megfelelő összetételben, és megfelelő napi mennyiségben tartalmazzák a vitaminokat és ásványi anyagokat. 

 

Melyek a gyermeket tervezők számára szükséges legfontosabb vitaminok, ásványi anyagok?


Folsav (magzatvédő vitamin)


Súlyos veleszületett fejlődési rendellenességek (pl. nyitott gerinc) kialakulásának megakadályozásában van nagyon fontos szerepe. A terhesség korai szakaszában a fejlődő embrió gerincét (velőcsövet) lezáró folyamat csak folsav jelenlétében megy végbe hibátlanul. Ez a teherbeesés nagyon korai időszakában történik ezért célszerű már a felkészülés időszakába szedni. A folsav természetes formájában a friss zöld leveles zöldségekben, májban található meg. Napi 400-1000 μg bevitele szükséges. Különös módon a folsav felszívódása jobb mesterséges készítményekből, mint természetes forrásokból. 


B12-vitamin


Az egész szervezetre kiterjedő erősítő, roboráló hatása van. A vérképzésben alapvető fontosságú, a folsavval együtt segít megelőzni a velőcső záródási rendellenességek előfordulását.
A B12-vitamin hiányában kialakuló tüneteket a szervezet elfedheti jó folsav-ellátottság mellett, így az újszülöttnél is B12-vitamin hiány léphet fel. Ezért vegetáriánus táplálkozás esetén különösen fontos a pótlása. Pótolható hús, hal, tej, termékekből.


Vas


A nők több mint 20%-a már a várandósságot megelőzően is vashiányos. A szükségesnél kevesebb vasbevitel következtében a szervezet felhasználja a májban, lépben és a csontvelőben lévő vaskészleteit, majd csak ezt követően csökken a vér hemoglobin szintje, vagyis alakul ki a vérszegénység.


Jód


A gyermekkori értelmi fejlődési zavarok megelőzhetőek, ha az anya megfelelő mennyiségű jódpótlásban részesül már a kezdetektől. Megfelelő jódpótlás hiányában magzat elhalás, spontán abortusz, magzatfejlődési rendellenességek léphetnek fel. A pajzsmirigy optimális működéséhez is elengedhetetlen.


Omega-3


A telítetlen zsírsavakról manapság egyre többet hallunk, hiszen ezen anyagok bevitele a táplálékkal Magyarországon elég alacsony. Ma már bizonyított tény, hogy nem csak a felnőttek biológiai funkcióinak tökéletes megtartásában van fontos szerepük, hanem az omega-3 zsírsavak nélkülözhetetlenek a magzat, és a csecsemő optimális fejlődéséhez, növekedéséhez is. Javítják a méhlepény keringését, segítik a méhlepény és tejmirigyek fejlődését, immunerősítő hatással rendelkeznek, bevitelükkel megelőzhető a szülés utáni depresszió. Nélkülözhetetlenek az agy és az idegrendszer fejlődéséhez, pozitívan befolyásolják a retina és a látásélesség fejlődését, használatukkal csökken a koraszülés rizikója és az I. típusú cukorbetegség kialakulásának veszélye. Hatásukra az intellektuális funkciók, a szellemi teljesítőképesség pozitív irányba változik.
 

A LadeeVit egy olyan modern, a tudományos kutatásoknak, irányelveknek megfelelő készítmény, amely az összes legfontosabb vitamint, és ásványi anyagot is tartalmazza. A készítmény összesen 10 vitamint és 7 ásványi anyagot tartalmaz megfelelő arányban és csak a szükséges mennyiségben, ami szintén azért fontos, mert a teherbeeséshez csökkent immunműködésre van szükség, így nem szabad az immunrendszert túlstimulálni, de a hiányállapotokat meg kell szüntetni.