Fényvédelem

A PTE Reprodukciós Központ embriológiai laboratóriumában 2017.március 1-től új eljárásrendet vezettünk be. Ennek lényege, hogy a konvencionális tenyésztési körülmények, melyek elsősorban az embriók maximális védelmét szolgálják (ph, hőmérésklet, tápközeg) kiegészítésre kerültek egy az ivarsejteket és az embriókat fokozottan védő, az élettanihoz közelítő káros fénytől védett módszertannal.

A változtatás lényege, hogy a hagyományos tenyésztés és a manipulációk (pl.fertilizáció, tápoldat csere, ellenőrzés) során kizárólag annyi fényt engedünk az ivarsejtek illetve az embriók felszínére, amennyi a beavatkozást végző személy számára minimálisan szükséges és legkevesebb kedvezőtlen hatással bír a sejtekre.

Az eljárás, mint nevéből is ered in vitro, petesejt leszívás és embrió beültetés között eltelő része az emberi szervezeten kívül történik. Az IVF eljárás fejlődése lehetővé tette, hogy a folyamat számos eleme (pl.inkubációs körülmények, tápoldat összetételek) a fiziológiásnak megfelelő, vagy ahhoz leginkább hasonlítható legyen, azonban a folyamat során a sejteket ért fény minősége és mennyisége tekintetében véleményünk szerint még igen sok a potenciális károsodás lehetősége.

Eljárásrendünk módosítása a petesejt leszívás kezdeti részét is érinti. Fontos kiemelnünk, hogy abban az esetben, ha ivarsejt, vagy embrió az inkubátoron kívül bármilyen tenyésztő edényben helyezkedik is el, a műtő és a laboratórium napfénytől való elsötétítése mellett a mennyezeti világítás is kizárólag a fényszűrővel ellátott lámpatestekkel megoldott. Az alkalmazott zárt aspirációs szett és kémcső korábbi átlátszó felületét leárnyékoltuk (1.fázis, sötét fólia). Ezt követően a petesejtek válogatása során a lamináris boxban piros fényszűrőt alkalmaztunk (2.fázis). A sejtek ezt követően a szokott módon inkubátorba kerülnek, ahol a konvencionális módszerhez hasonlóan fénytől védett helyen „pihennek”, a későbbi fertilizáció szerinti közegben.

A következő lépésben a fertilizáció során, a klinikai (életkor, andrológiai státusz, korábbi sikertelen inszeminációk, és IVF-ek stb) és embriológiai (petesejtszám, korábbi fertilizáció kimenetele) indikáció szerint a konvencionális IVF és a mikromaniouációs ICSI eljárás során történik. A legnagyobb intenzitású és behatási idejű fényterhelés ebben az időszakban történik. Az IVF fertilizáció során az említett lamináris boksz fényszűrője jelenti a védelmet, az ICSI eljárás során pedig a mikromanipulációs munkaállomásban elhelyezett fényszűrőt (3. fázis) alkalmazzuk erre a célra.

Az embriók tenyésztés alatti ellenőrzése és a beültetésre történő előkészítése a 2. fázis, esetleges lézer asszisztált hatching-je a 3. fázis szerinti védelemben történik.

PTE Reprodukciós Központ embriológiai laboratóriuma