Férfi meddőség nem közismert okai

Az egész világon problémát okoz a férfiak meddősége, illetve a megtermékenyítő képesség csökkenése. Amely évről-évre sajnos egyre súlyosbodó problémát okoz a gyermeket tervező párok körében. Gyakran véletlenszerűen derül fény a „problémára”, amely súlyos lelki terhet jelent a párok férfi tagjainak.

A meddőségi kivizsgálást célszerű a férfipartner spermavizsgálatával kezdeni, amely kevés kellemetlenséggel jár, ám annál fontosabb, további támpont a kezelés irányának meghatározásában.

A jelenlegi elfogadott normál spermaszám (normozoospermia): 15 millió/ml. Ez az adat akkor adekvált ha a mintaadás 3-5 napos megtartoztatás után történik.

 

Sok helyen leselkednek áldozataikra az ondósejtet károsító vegyi anyagok.

Közismert, hogy a keskeny kerékpárülés vagy a szoros alsónemű merevedési zavarokat, meddőséget okozhat, vagy az hogy az antidepresszánsok vagy a diabétesz az ondósejtek DNS-ét károsíthatják, azt azonban már csak kevesen tudják, hogy mindennapjainkban is körül vagyunk véve ondósejt gyilkosokkal.

Készpénzfizetési nyugták

Naponta igen sokszor kapunak kézbe nyugtát, blokkot, a reggeli kávézáskor, a tankolásnál, az élelmiszerboltban a férfiak. A ma forgalomban levő blokkok mintegy 40 százalékát a hormonokra káros vegyi anyaggal, bisphenol-A-val (BPA) vonják be, ezt az anyagot számos vizsgálat is meddőségi problémákkal és szívbetegséggel hozza összefüggésbe.

Mit tehetünk: ha nincs szükség a blokkra, ne kérjék, ha mégis el kell tenniük, szabaduljanak meg tőle hamar.

Élelmiszer konzervek

A BPA leginkább az élelmiszerek csomagolása révén jut a szervezetbe. A fémdobozok belseje szinte kivétel nélkül BPA-t tartalmaz, és különösen árt olyan savas élelmiszereknek, például a paradicsompürének.

Mit tehetünk: fogyasszanak inkább friss vagy fagyasztott élelmiszert, ha a konzerv felhasználása elkerülhetetlen, akkor keressék a polcon inkább az üveges árut.

Szexuális segédeszközök

A legtöbb ilyen eszköz vinilt tartalmaz, ami ftalátokat bocsát ki, ezt a műanyag lágyításánál használt vegyi anyagot a rákkal, az allergiával, születési rendellenességekkel és meddőséggel hozták összefüggésbe.

Mit tehetünk: vegyenek a műanyagok helyett inkább orvosi szilikonból készült játékokat.

Az étkezés hatása a nemzőképességre

Azok a férfiak, akiknek normális a spermaképe, több antioxidánsokban gazdag zöldségfélét, szénhidrátot, rostot, folsavat, C-vitamint és likopint fogyasztottak, mint akiknek nem ( Dr. Jaime Mendioloa spanyol kutató felmérése szerint).
Mit tehetünk: fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás, kevés alkoholfogyasztás, dohányzás kerülése, megfelelő folyadékfogyasztás. Cinkben, szelénben és E- vitaminban gazdag étrend kiegészítők fogyasztása.

A stressz és a férfi meddősség

A láthatatlan „gyilkos” amely mindennap támad hosszú távon képes funkcionálisan zavarokat okozni.

Mit tehetünk: gyermeket tervező pároknak, ha sikertelenség fennáll fontos az életmódbeli váltás, külvilág ingereinek megszűrése, az egymásra hangolódás.

Forró fürdő

Bebizonyított tény, hogy a forró fürdőkádban ázó férfiak nemzőképessége csökken.

Mit tehetünk: köztudott, hogy az ondósejtek a hűvös környezetben fejlődnek a legjobban, ezért helyezkednek el a herék a testüregen kívül, a herezacskókban.
Ha kerülik a férfiak a forró fürdőt nő a spermiumszám, és az ondósejtek mozgékonysága 12-34%-al magasabb értéket mutatat.

Visszérsérv

A visszérsérv meglehetősen gyakori probléma, a felnőtt férfiak mintegy 10-15 százalékát érinti. A közegészségügyi intézet szerint a legtöbb eset a 15-25 éves férfiak körében fordul elő. Általában nincsenek tünetei, és ártalmatlan elváltozásnak tekinthető. Előfordul azonban, hogy a visszérsérv fájdalommal jár, heresorvadáshoz vagy meddőséghez vezethet.
A visszérsérves betegséget már régóta a férfi meddőség egyik fő okának tekinti a szakma. A visszerekben felgyülemlő meleg vér növeli a herezacskó hőmérsékletét, csökkentve ez által a spermiumok számát és mozgékonyságát.

Mit tehetünk: a visszérsérv hagyományos kezelési módja a műtét, újabban azonban az embolizáció alternatívát kínál. Az eljárás során a radiológus egy kis katétert vezet be a lágyéktájon ejtett bemetszésen át, és röntgen ellenőrzés mellett a visszérhez juttatja. Az ide beadott anyag steril gyulladást okoz és elzárja a visszeret.
A gyógyulási idő minimális, a beteg másnap már munkába is állhat.

Ne tegyék a férfiak a laptopot az ölükbe

Megállapítást nyert, hogy az ölben tartott notebook-tól több mint 2,5 fokkal emelkedett meg a hőmérséklet a herezacskó környékén, ami hosszútávon kihatással van a nemzőképességre.

Mit tehetünk: a laptopot ne ölben, hanem az íróasztalon tartsák a férfiak.