A férfi termékenység és az anogenitális távolság


   Összefügg a férfiak termékenységével, hogy mekkora az úgynevezett anogenitális távolságuk, állapították meg amerikai kutatók.
A közzétett tanulmány szerint azoknak a férfiaknak, akiknél az anogenitális távolság (AGD) 52 milliméternél kisebb, hétszer nagyobb a kockázatuk az alacsony termékenységre, mint azoknak, akiknél ez a távolság nagyobb.

Az AGD értékét a végbélnyílás és a pénisz töve közti távolság adja. A vizsgálatok során úgy találták, hogy kisebb AGD értékhez alacsonyabb spermiumszám és csökkent termékenység társul.

A Rochesteri Egyetem orvosi központjának munkatársai szerint eredményük egy viszonylag egyszerű szűrési módszert kínál a férfiak számára. "Nem invazív és bárki elvégezheti" - magyarázta Shanna Swan, a tanulmány társszerzője.
A vizsgálatban 126 fiatal, 1988-ban vagy azt követően született férfi vett részt, ez Swan szerint már szignifikáns mintának számít.

Swan résztvevője volt azoknak a 2005 és 2008 között lefolytatott kutatásoknak is, amelyekben azt vizsgálták, miként befolyásolja a megszületett fiúcsecsemőknél az AGD értékét, ha magzati korban ftalátoknak voltak kitéve.

Az utóbbi évek vizsgálati eredményei szerint a kutatók egyre fontosabbnak tartják az egyes vegyületek hormonháztartásra gyakorolt hatását is. A hormonháztartást megzavaró vegyületek közül különös aggodalomra adnak okot a ftalátok, mivel hatásuknak folyamatosan ki vagyunk téve.
A vizsgálat során megfigyelték, hogy azokban a fiúcsecsemőkben, akik az anyatejjel nagyobb mennyiségű ftalátot vesznek szervezetükbe, kevesebb nemi hormon termelődik.
A vizsgálat során 6 ftalátvegyület koncentrációját vizsgálták 130 anya tejében, majd a gyermekek vérét 3 hónapos korukban elemezték, mivel a fiúkban ebben az életkorban kezd növekedni a nemi hormonok koncentrációja.

 

  

 

Ezek a vegyületek megtalálhatóak a PVC padlóban, a mosóporban, a testápoló szerekben, a műanyag használati tárgyakban és élelmiszereinkben is, ahová a feldolgozáskor vagy a csomagolóanyagból kioldódva kerülhetnek. A ftalátok az anyatejben is megtalálhatók, sőt a magzatba is bejutnak.

Arra a megállapításra jutottak, hogy tízszer nagyobb eséllyel volt kisebb az AGD értéke akkor, ha a várandós anya vizeletéből megelőzően ftalátot mutattak ki.
Ennek a vegyületek a cumisüvegekben való használatát - potenciális káros hatásuk miatt - már több országban megtiltották.

A tanulmány az Environmental Health Perspectives című szakfolyóiratban jelent meg.