A here ultrahang vizsgálata segíti a férfi meddőség felismerését

   A here vérátáramlásának ultrahangos vizsgálata rutinszerűen alkalmazható módszer a férfiak kivizsgálásában a meddőség okainak tisztázása során.

A vizsgált terület véráramlásának megítélésére alkalmas színkódolt Doppler ultrahang technikával mérhető a here ütőereinek (artériáinak) nyomással szemben kifejtett ellenállása, a rezisztencia index (RI).
Ennek értéke jelentős mértékben eltér egészséges, illetve csökkent ondósejtet termelő here esetén.

Egy osztrák vizsgálat előzetes eredményei szerint a 0,6 feletti rezisztencia index kóros ondósejtszámra utal meddőség irányában vizsgált férfiaknál.
A kóros ondósejt számú betegeknél átlagosan 0,68-as rezisztencia indexet detektáltak, mely statisztikailag jelentős mértékben meghaladta az egészséges kontrolloknál mérhető 0,54-es indexet.
Az eredmények egybevágnak korábbi vizsgálatokkal, miszerint a here ütőereiben mérhető ellenállási index megbízhatóan jelzi a csökkent megtermékenyítő képességet.

A vizsgálatot ki kell egészíteni természetesen a kismedence ultrahang vizsgálatával.
A jól telt húgyhólyag mellett a hólyagfal vastagsága, a hólyag alatt elhelyezkedő prosztata nagysága és szerkezete, valamint az ondóhólyag és ondóvezeték alaki jellemzői jól vizsgálhatóak.
 

Here ultrahang

A hereállomány vizsgálata.
Gyulladását, daganatos elváltozását,és artériás keringés zavarait is lehet vizsgálni.
E mellett a mellékherék elváltozásait (ciszta, gyulladás következtében kialakult megnagyobbodás), valamint a herezacskó űrterének (folyadékgyülem, heresérvek) és ereinek (visszértágulat) vizsgálata is megtörténik.

A herék térfogata szintén alacsonyabb volt az alacsony ondósejt számú férfiaknál (16.8 ml), mint egészséges társaiknál (18.7 ml), de ez a különbség statisztikailag nem volt jelentős.