Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

 

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma (PCOS).
Az inzulinrezisztencia az inzulin csökkent hatását jelenti, azaz ugyanolyan vércukorcsökkentéshez nagyobb mennyiségű inzulin szükséges. Az inzulinrezisztencia diagnózisa ugyanakkor gyakran olyan esetekben is megállapításra kerül, mikor azt nem támasztja alá megfelelő vizsgálati eredmény. Klasszikusan clamp módszerrel mérhető az inzulinrezisztencia, mely bonyolultsága miatt a mindennapos gyakorlatban nem használható.

Leginkább a HOMA-IR (homeostatic model assessment-inzulin rezisztencia) számítás terjedt el az inzulinrezisztencia számszerűsítésére. A képlet szerint az éhomi vc (mmol/l) és inzulinszintet (μU/l) kell összeszorozni és elosztani 22,5-el, így megkapjuk az inzulinrezisztencia értékét. Az így kapott érték minden szerző szerint kóros, ha 4,0 feletti, sok szerző kórosnak tekinti, ha 2,5 feletti, egy-egy szerző rakja 1,8-ra a határértéket.

Sajnos Magyarországon jelenleg nincs olyan gyógyszer, mely inzulinrezisztenciára lenne törzskönyvezve, ezért inzulinrezisztencia, vagy PCOS (Polycystás Ovárium Szindróma) diagnózissal az inzulinrezisztencia kezelésére sajnos semmilyen készítmény nem rendelhető szabadon, annak ellenére, hogy ezekben a kórképekben a metformin hasznosságát számos közlemény, konszenzus konferencia megerősítette.

A metformin egy kiváló készítmény, a 2-es típusú cukorbetegség legalapvetőbb gyógyszere.

Bizonyított inzulinrezisztencia esetén, (diabetes fennállása nélkül is) adása számos előnnyel járhat, különösen, ha az inzulinrezisztencia áll például a fogamzóképesség csökkenésének hátterében, azonban kivizsgálatlan meddőség, vagy ha az inzulinrezisztencia nem bizonyítható, hatása akár káros is lehet.
A metformin alapvetően biztonságos készítmény, azonban a gasztrointestinalis mellékhatások gyakoriak, néhány esetben túlzott fogyáshoz is vezethet. 

Sajnálatos módon az inzulinrezisztencia pontos határában még nincs konszenzus, a legelfogadottabb, gyakorlatban is jól használható módszer a HOMA-IR érték, 4 feletti érték esetén a diagnózis nagy biztonsággal felállítható, 2,5 feletti érték esetén valószínűsíthető.
Ha a metformin kezeléstől magas HOMA-IR érték mellett előny várható, mely megnyilvánulhat a fogamzóképesség javulásában, a testsúly csökkenésében.