A fahéj és a PCOS

 

A fahéj régóta ismert, kellemes fűszer, most azonban bizonyos kutatások arra utalnak, hogy a rendszertelen menstruációra is jó hatással van.

A Columbia-egyetem kutatásából kiderült, hogy a policisztás ovárium szindrómában (PCOS) szenvedő nők közül azoknak, akik naponta szedtek fahéj-kiegészítő készítményt, közel kétszer annyi menstruációs ciklusuk volt hat hónapos időszak alatt, mint azoknak, akik placebót kaptak. Ketten spontán terhességet is jelentettek a vizsgálat ideje alatt.

Becslések szerint a szülőképes korú nők 5-10 százalékánál fordul elő PCOS. A betegséget az inzulin iránti érzéketlenség okozza. A tipikus tünetek a rendszertelen havi ciklus, a meddőség, az akne, a túlzott szőrnövekedés az arcon és testszerte, valamint a hajhullás.

A PCOS kezeléséhez hozzátartozik a súlycsökkentés, és egyes ovulációt serkentő gyógyszerek (clomifén – Clomid), valamint a diabétesz elleni gyógyszerek, pl. metformin.

A kutatók szerint az még nem egészen világos, hogyan szabályozza a fahéj a menstruációs ciklust a PCOS-betegeknél, de elképzelhető, hogy a glükóz és az inzulin feldolgozásában segíti a szervezetet.

Hat hónap elteltével a fahéjat kapott nőknél jelentősen javult a ciklus szabályossága, és teherbeesésről is beszámoltak. Ez utóbbi azért jelentős, mert a policisztás ovárium szindróma a meddőség egyik leggyakoribb oka.

Szemben a legtöbb gyógyszeres kezeléssel a fahéj kezelés költségei minimálisak.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy a vizsgálat kapcsolatot feltételez a fahéj és a PCOS javulása között, nem állapít meg közvetlen ok-okozati összefüggést. Nem biztos, hogy minden betegnek segít, de a fahéjat szedők nagy része javulást tapasztalhat, és a mellékhatás is csekély.
 

forrás:InforMed