Férfidolog

Hazánkban a meddő pároknál, öt-hat esetből, egyben a férfi terméketlensége áll a háttérben.
Mikor lehet szükség kivizsgálásra?
Ha egyéves rendszeres próbálkozás után sem jön össze a baba, érdemes szakemberhez fordulni, mégpedig először urológushoz, andrológushoz.
A férfiak kivizsgálása egyszerű, kezdeti lépései fájdalommentesek, ugyanis a fizikális vizsgálatok után sperma analízis történik, amit szükség esetén ki lehet egészíteni vérből történő hormonvizsgálattal, genetikai, ultrahang vizsgálatokkal.

Az eredmények birtokában számos problémára derülhet fény, így például a spermiumok termelődési zavarára. Különböző tényezők miatt ugyanis (például fertőzés, here visszértágulat, gyógyszerek mellékhatása, meleg-ártalom, stb.) a spermiumok mozgási és alaki rendellenességeket produkálhatnak vagy alacsony lehet a számuk.
Az is előfordulhat, hogy valamilyen ondóúti elzáródás miatt a spermiumok nem tudnak megfelelően ürülni. Néhány esetben spermium ellenes anyagok, antitestek termelődhetnek (például a mellékhere sérülése vagy fertőzése után), amelyek akadályozzák azok mozgását vagy megtermékenyítő képességét.
Az alacsony tesztoszteronszint és bizonyos szexuális problémák szintén okozhatnak terméketlenséget.

Kezelési lehetőségek
A sikeres kezelés főleg attól függ, hogy sikerül-e tisztáznia az okokat.
Ám ha valakinek egyáltalán nincs spermiumtermelődése, illetve a perifériás mintában hímivarsejtje, herebiopszia által nyerhető hímivarsejt, és asszisztált reprodukciós kezeléssel lehetőség van saját utód nemzésére. Ilyenkor a sikeresség húsz százalék körüli.
Amikor egyéb, nem súlyos zavarok vannak jelen, gyógyszeresen, vitaminnal vagy egyéb módszerrel hatvan százalékban érhető el siker.

Fontos tudomásúl venni:
• Napi 10 szálnál több cigaretta már növeli a meddőség esélyeit, így a gyermeket tervezőknek érdemes lemondania a dohányzásról.

• Az elhízás is csökkenti a nemzőképesség esélyeit, így a testsúly normalizálása és a mozgás különösen hangsúlyos ebből a szempontból is.

• Nyilvánvalóan érdemes kerülni a drogokat és a túlzott alkoholfogyasztást.

• A forró fürdő és a szauna a meleg miatt csökkenhetik a spermiumok termelődését életképességét, a tervezett fogantatás idején nem ajánlott a használatuk.

• A szoros ruhadarabokat érdemes lazábbakra cserélni, optimális lehet a boxeralsó.

• Érdemes megtanulni valamilyen stressz kezelő módszert (relaxáció, meditáció, jóga) vagy elkezdeni egy kreatív hobbit, ami segít a lelki egyensúly megteremésében.