Lombikbébi beavatkozás-IMSI módszer

A lombikbébi beavatkozás (In Vitro Fertilizáció - Embrió Transzfert IVF-ET) manapság a leggyakrabban alkalmazott asszisztált reprodukciós eljárás.

Hazánkban a társadalombiztosítás öt alkalommal finanszírozza a nem kevés pénzbe kerülő beavatkozást, Reprodukciós Központunkban nem csak a szigorúan vett „lombikbébi kezelés” (petefészek stimulációs kezelése, tüszőnyerés, megtermékenyítés, embrió visszaültetés), hanem az azt megelőző kivizsgálás (amely alapossága) nagyban befolyásolja a sikerességet, is díjmentes, ellenben a magánintézetekkel. Amely nem csekély költségcsökkentő tényező.

Élettani körülmények között a petesejt az ovulációkor (petekilökődés) kiszabadul a petefészekből, majd a petevezetőben (tuba) egyesül a hímivarsejtekkel és ötnapos vándorlás után éri el a méh üregét. Sajnos, számos ok következtében - organikus vagy funkcionális petevezető-megbetegedés, endometriózis, sikertelen inszeminációk után, ismeretlen eredetű meddőségben - elmarad az előbb említett fertilizáció folyamata.

In vitro fertilizáció során a petevezető "munkáját" a laboratórium helyettesíti.
Itt történik a petesejtek megtermékenyítése a speciális módon előkészített hímivarsejtekkel, a préembriók tenyésztése, majd a méhszájon keresztül a méh üregébe juttatása.
Az IVF-ET-t szerte a világon ambuláns beavatkozásként végzik, kórházi felvételt nem igényel.

Főbb lépéseit a következőkben lehet összefoglalni:
- a petefészkek gyógyszeres kezelése, a kontrollált ováriumstimuláció
- a stimuláció monitorizálása
- az érett petesejtek hüvelyen keresztül történő, ultrahangvezérelt leszívása
- a megtermékenyítés és tenyésztés folyamata
- az embriók visszajuttatása a méh üregébe
- a korterhesség megállapítása

A petefészkek gyógyszeres kezelése
Az elmúlt húsz évben számos sémát dolgoztak ki arra, hogy a ciklus során több (általában 6-12) azonos érettségű, jó minőségű petesejtet (oocyta) termeltessenek meg a petefészkekkel.
A stimuláció leggyakrabban alkalmazott formája, hogy előbb megállítjuk a petefészkek saját működését (down reguláció), majd injekciós formában alkalmazott hormonokkal újraindítjuk a tüszőtermelést. Ezzel a kezeléssel megakadályozhatjuk a petesejtek korai kilökődését az ováriumból és a kedvezőtlen, az embriók élettartamát (következményesen a terhességi rátát) negatívan befolyásoló idő előtti hormonhatások létrejöttét.

A stimuláció ellenőrzése
A stimulációra alkalmazott gonadotropinok géntechnológiával létrehozott ún. rekonbináns hormonok - többszörös tüszőérést indítanak el.
A naponta alkalmazott készítmények hatását részint hormonszintek meghatározásával, részint kismedencei hüvelyi ultrahangvizsgálat segítségével ellenőrizni kell. Meghatározzuk a tüszőnövekedés dinamizmusát, a hormontermelés egy tüszőre kalkulált értékét. Amikor a tüszők kellő nagyságot elértek, nagy dózisú, ún. human choriális gondotropin segítségével érjük el a follikulusokban lévő petesejtek végső érését.

Az embriótenyésztés
A lombikbébi "őskorában" (a ’70-es évek vége felé) nyitott hasi műtét segítségével, később hastükrözés (laparoszkópia) során távolították el az érett oocytákat. Ma a korszerű, ambulanter, vénás altatás mellett elvégezhető, ultrahangvezérelt, hüvelyen keresztül történő punkció segítségével szívjuk le a tüszők tartalmát és sztereomikroszkóp alatt keressük meg a petesejteket. Maga a beavatkozás kb. 15-20 percet vesz igénybe, a páciens három-négy óra múlva már elhagyhatja az intézetet.

A spermiumokat gondos előkészítésnek vetjük alá, amely során az ondóból kinyerjük a megtermékenyítésre legalkalmasabb hímivarsejteket, majd a petesejtet megfelelő hímivarsejt koncentrációt tartalmazó tápoldatban összehozzuk a petesejtekkel. (Valószínű innét ered a "lombikbébi"elnevezés.)Ez a módszer a hagyományos IVF.

A másik lehetőség a mikromanipulációs (ICSI) technika, ahol indokolt indikáció miatt, a hímivarsejt be van juttatva a petesejtbe. Intézetünkben bevezetésre került az országban egyedülállóként OCTAX cytoScreenTM rendszert használata.
A rendszer jól felnagyított valós idejű képet nyújt, hogy elősegítse a spermiumok morfológiai (alaktani) szempontok alapján történő kiválasztását mikroinjektáláshoz (”IMSI”).
Jelenleg az IMSI az egyetlen technológia, ami lehetővé teszi egy bizonyos spermium mikroinjektálását részletes elemzése után.
A nagyfelbontású kép segítségével, a spermiumok, amelyek nukleáris vakuólumokat, vagy rendellenes fej méretet és formát mutatnak, könnyen azonosíthatóak és kizárhatóak az ICSI-ből.

Számos tanulmány jelentette a terhességi arányok számottevő javulását és ezzel párhuzamosan a spontán korai elhalások számának a csökkenését az IMSI alkalmazása után.

Ezt követően a tenyésztőbokszba helyezzük őket, és 19-24 óra múlva ellenőrizzük a megtermékenyülést, további 1 nappal később a préembriók (zigóta) szaporodását.

Az embriók visszajuttatása a méh üregébe
A harmadik ( ötödik) napon elvégezzük az embriótranszfert: vékony, szilikon egyszerhasználatos katétert vezetünk a méh üregébe, amely a kívánt számú embriót tartalmazza. Maximum három embriót juttatunk vissza, majd pár órás ágynyugalom után a pár elhagyhatja az intézetet.
A létszámfeletti, jó minőségű embriókat természetesen mélyfagyasztjuk és tároljuk.
Két héttel később vérből terhességi tesztet végzünk, amelynek pozitivitása esetén 7 nappal később ultrahangvizsgálat is történik. Ha a vizsgálat egyértelműen megerősíti a terhesség létét, rövid ideig tartó kezelés után a terhesgondozóba irányítjuk a párt.

Előnyök és hátrányok
Mit mondhatunk, mik az IVF-ET előnyei? Mindenekelőtt az, hogy egyértelműen igazolni lehet a megtermékenyülést és csak a szabályos, jó minőségű embriók kerülhetnek transzfer során a méh üregébe. További előnyének könyvelhetjük el, hogy számos, ma még ismeretlen eredetűnek tartott meddőség esetében is igen magas terhességi rátát lehet a kezelés során elérni.

Természetesen ha vannak előnyök, akkor létezniük kell hátrányoknak is. Első helyen kell megemlíteni, hogy a beavatkozás igen drága műszereket igényel, amely miatt csupán centrumokban, komplex ellátással oldható meg eredményesen a párok kezelése, néha nagyobb távolságra kell utazni a cél eléréséhez, de a siker érdekében ezt érdemes mérlegelni.
Az esetleges több embrió visszahelyezése miatt növekszik a többes terhességek rizikója, amelyek a koraszülés-gyakoriság miatt szoros intézeti megfigyelést igényelnek a terhesség közepétől kezdve.
A Szülészeti Klinikán koraszülöttek ellátására alkalmas tanszék is biztosítja a korábban érkezők szakszerű ellátását.