Meddőség és a lisztérzékenység

Reprodukciós központunkban lehetőség van, az immunológiai kivizsgálás részeként igénybevenni a lisztérzékenység vérből történő vizsgálatát (szöveti transzglutanin IgG, IgM, endomysium).

Az alábbi vizsgálat is arra hívja fel a figyelmet, hogy érdemes körültekintőnek lenni, amikor semilyen kézzelfogható okot nem találunk, a meddőség hátterében.

 

 

Bár a vizsgálat esetszáma igen alacsony, az eredmények azt sugallják, hogy legalábbis egyes meddő pácienseknél az étrendbeli változtatás elősegítheti a termékenységet.

A vizsgálatokat befejező 188 beteg körében 2,1 százalék volt a nem diagnosztizált lisztérzékenység előfordulása. Ez nem szignifikánsan magasabb, mint a várt 1,3 százalék, az addig megmagyarázhatatlan meddő nők között azonban a cöliákia aránya szignifikánsan magasabb volt: 5,9 százalék.
Érdekes módon, a diagnózist követő egy éven belül mind a négy beteg terhes lett. A 191 résztvevő cöliákiára irányuló szerológiai szűrésen, valamint rutin meddőségi vizsgálaton esett át.
Azt a négy pácienst, akinek pozitív lett a szérumtesztje, gasztroenterológushoz irányították.
Mind a négyüknél megerősítették a lisztérzékenységet, majd a betegek gluténmentes diétára tértek át.
A Columbia Egyetem kutatóinak vizsgálata szerint a megmagyarázhatatlan okból meddő nők körében az átlagosnál több a lisztérzékeny (cöliákiás).

(forrás:Informed)