Megdöbbentő kutatások

A legnagyobb titokban folynak olyan kutatások Pécsett, amelyek eredményére az egész világ kíváncsi. Összeszedtük az öt legérdekesebbet.

A LEGHALÁLOSABB VÍRUSOKAT KUTATJÁK

A Szentágothai Kutató Központban 3-as biztonsági szintű víruslaboratórium is működik, ahol állatról emberre terjedő gyilkos vírusokat tanulmányoznak. Vizsgálják ezek molekuláris szerkezetét, azt, ahogyan fertőznek és az esetleges ellenszert is. A kutatók négy darab, légmentesen záródó acél ajtó mögött dolgoznak, teljes bezártságban. A laboratórium példa nélküli biztonsági technológiával épült.

ÉLET FÁJDALOM NÉLKÜL

Vizsgálják azt is, honnan erednek és miként kezelhetőek a fájdalmak. A krónikus fájdalmak ugyanis korunk egyre nagyobb panaszai közé tartoznak az orvostudományban. A kutatás célja, hogy állatkísérletekkel megtalálják az egyes fájdalomtípusokra leghatásosabb ellenszert, de azt is tanulmányozzák, hogy a gyulladások miként folynak le a szervezetekben, s ezek csökkentése mi módon lehetséges a ma ismertnél nagyobb hatásfokkal.

MESTERSÉGES FOGANTATÁS

Komoly, akár világszenzációt is jelentő bejelentéssel is előállhatnak Pécsen, ha sikeresek lesznek a lombikbébi-kutatások a ház falai között. A cél, hogy a beültetett lombikbébik minél nagyobb arányban fejlődjenek gyermekké, folyjanak le sikeresen a terhességek. Ma a legjobb meddőségi centrumokban is legfeljebb 30-40 százalék az esély arra, hogy az előzetesen klinikai körülmények között megtermékenyített, majd beültetett petesejtből sikeres terhesség legyen. A kutatóik DNS-darabokat, terhességi hormont, az embrió anyagcseréjét vizsgálják. Ez utóbbival akár új anyagokat is felfedezhetnek; olyan fehérjéket, amelyek akár előre választ adhatnak arra, hogy életképes lesz-e az embrió vagy nem.

ÖRÖKLÉSTANNAL A BETEGSÉGEK ELLEN

Az örökléstan kutatása is gyógyító szándékból zajlik a központban. Állatkísérletekkel szeretnének választ kapni arra, hogy a genetikai változások milyen – a korábban alkalmazottaktól eltérő – új gyógyszerek használatát igénylik egy-egy betegség elhárítása érdekében. Ha sikeres lesz a kutatás, egyszerűbbé válhat az örökletes betegségek kezelése.

HOGYAN LESZ INTELLIGENS EGY VÁROS?

A cél, hogy választ adjanak a pécsi tudósok arra a kérdésre, hogyan lehet kevesebb nem megújuló energiát felhasználni Európa középvárosaiban, s miként lehet jobban élhetőbbé tenni a forgalmas településeket. Ha sikeres lesz a kutatás, megtudjuk, milyen módon kellene kevesebb energiafelhasználású házakat, épületeket létrehozni, milyen irányba kellene vinni a tömegközlekedést, milyen új találmányokat lehetne bevetni, hogy könnyebben lehessen közlekedni autóval a városban. Szuperszámítógéppel azt is elemzik, hogy mely területeken, milyen hatásokat váltanának ki, ha áthelyeznének egy-egy csomópontot, vagy éppen egy jókora területet zölddel ültetnének be.