Miért nem jön a baba?

Magyarországon a statisztikák szerint majdnem minden ötödik kapcsolatban nehézséget okoz a gyermekvállalás, ez nagyjából a párok húsz százalékát jelenti. A meddőség hátterében sokféle tényező meghúzódhat, a szűk környezet tanácsaival pedig általában nem sokra megyünk.

Először is fontos tudni, hogy orvosi szempontból akkor beszélünk meddőségi problémáról, ha egy párkapcsolatban a rendszeres próbálkozások ellenére egy évnél hosszabb ideig sem sikerül áldott állapotba kerülnie a nőnek. Annak ellenére tehát, hogy sokan pár hónap próbálkozás után kétségbe esnek, ez még teljesen belefér a normál tartományba.

Ha meddőségről beszélünk, akkor két típust különböztethetünk meg. Az egyik az organikus, amikor viszonylag egyértelműen alátámasztható szervi okok állnak a háttérben, és létezik funkcionális meddőség, amiért részben pszichés tényezők hibáztathatók – magyarázza dr. Szentiványi-Makó Hajnalka klinikai- és mentálhigiénés szakpszichológus.

"A meddőség növekvő tendenciát mutat Magyarországon. Minden ötödik kapcsolatban nehézséget okoz a gyermekáldás, azaz a párok 19 százaléka küzd gondokkal e téren. A PTE Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának Reprodukciós Központjában évente több ezer beteget látnak el meddőségi problémákkal, és egyre növekszik az olyan párok száma, akik ilyen kezelést igényelnek. Tavaly például mintegy 400 beavatkozást folytattak le, többet, mint az előző évben."

A háttérben meghúzódó okoktól azonban teljesen függetlenül a párokat lelkileg rendkívül megviseli, ha a gyermekprojekt “nem megy simán”.

Helyezzük most a fókuszt a dolog lelki oldalára. Számos ok állhat a háttérben – folytatja a pszichológus -, egy megoldatlan veszteségélmény, családi problémák, stresszel teli életszakasz, sőt a munka és a karrier túlzott előtérbe helyezése is szülhet sikertelenséget. Előfordulhat olyan is, hogy a pár egyik tagja (vagy mindkettő) a szíve mélyén még nem készült fel a gyermekre, csak külső nyomásra cselekszenek.

Ilyenkor jönnek az ismerősöktől a kedves tanácsok: “ne görcsöljetek rá, úgyis sikerülni fog, ha már nem akarjátok annyira”. A szakember szerint azonban teljesen világos, hogy ezzel a javaslattal nem lehet mit kezdeni, vezényszóra képtelenség tudatosan szabályozni az ellazulást. De akkor mit tehetünk?

– Érdemes átgondolni az életünket, megvizsgálni, hogyan tudjuk elengedni a mindennapi gondokat. A stresszoldás technikáját mindenkinek a saját életére kell szabnia, családtervezéstől függetlenül. Van, akit a kertészkedés, van, akit a kirándulás vagy az olvasás kapcsol ki. A legfontosabb mindenképpen az, hogy a gyermekvállalásra való ráhangolódás vágya belülről fakadó igény legyen és ne a környezet unszolásra tegyük – tanácsolja Szentiványi-Makó Hajnalka.

A párkapcsolat védelme érdekében akár szakemberhez is fordulhatunk a problémánkkal. A pszichoterápia ugyan nem 100 százalékos biztosíték az eredményességre, ám segíthet és növelheti a sikeres gyermekvállalás esélyét, illetve segíthet a nehézségek feloldásában.