Pécsi kutatás: látni fogják a jövőt?

Komoly, akár világszenzációt is jelentő bejelentéssel is előállhatnak Pécsen, ha sikeresek lesznek azok a kutatások, amelyeken most dolgoznak a Szentágothai Kutatóközpontban. Bódis József beszélt lapunknak az egyedülálló programról.
- Komoly munka zajlik ősz óta a Science Buildingben, hiszen ha sikeres lesz a 755 milliós, uniós projekt az egész világ felfigyelhet az eredményekre. Mi zajlik a falak között?
- Nagyon röviden és érthetően az a kutatásunk célja, hogy a lombikbébi-eljárás eredményessége és minősége javuljon. Ma a legjobb meddőségi centrumokban is legfeljebb 30-40 százalék az esély arra, hogy az előzetesen klinikai körülmények között megtermékenyített, majd beültetett petesejtből sikeres terhesség legyen. Ez annak fényében nem számít jó aránynak, hogy a beültetésig a munkánk eredményessége csaknem százszázalékos. Most arra keressük a választ, hogy az élet kezdetén, azaz a sejtosztódás utáni pillanatokban milyen zavarok vezethetnek a terhesség eredménytelenségéhez. Az a cél, hogy minél hatékonyabbak legyenek a jövőben a lombikbébi-programok.
- Miben egyedi a kutatás, s miért lehet siker belőle?
- Nagyon sok helyen dolgoznak az eredmény javításán, ám olyan komplex módon, ahogy mi vizsgálunk, nem kutatnak sehol a világon jelenleg. Kutatóink DNS-darabokat, terhességi hormont, az embrió anyagcseréjét vizsgálják. Ez utóbbival akár új anyagokat is felfedezhetünk; olyan fehérjéket, amelyek akár előre választ adhatnak arra, hogy életképes lesz-e az embrió vagy nem. Úgy néz ki, hogy akár az embriót körülvevő tápoldatból megmondhatjuk, fiú vagy lány lesz az újszülött. Ez pedig a nemhez kötötten öröklődő betegségek esetén lehet meghatározó.


- Magyarán a jövőt akarják előre látni?
- Pontosan: vizsgálataink az embrió hosszú távú életkilátásainak kutatásáról szólnak, azaz – ha eredményesek leszünk – előre meg tudjuk mondani majd, hogy egy adott petesejtet érdemes lesz-e beültetni vagy sem. Ezzel együtt a méhnyálkahártya embrió-befogadóképességét is tanulmányozzuk. Ha előzetes feltételezéseink beigazolódnak, óriási lökést kaphat az egész lombikbébi-program.
- Mikor lehetnek meg az első kézzel fogható eredmények?
- Ősszel indult a program, ám bizonyos műszereket a közbeszerzések elhúzódása miatt még nem tudtunk beszerezni, de nyárig komoly előremozdulás lehet. Bízom benne, hogy lassan annak a közelébe jutunk, amikor akár a világszintű érdeklődést kiváltó bejelentést tehetünk. Az első találatok megerősítése már folyik.

Forrás:www.pecsma.hu

Írta: Korb Zoltán
korb.zoltan[at]pecsma[dot]hu