Refertilizáció-petevezetők helyreállítása meddőségben

A refertilizáció alatt szigorúan véve művi meddővé tétel, azaz sterilizáció utáni helyreállító műtét értünk, melynek során a korábban lekötött, elégetett vagy átvágott petevezetéket újra eredeti állapotba hozzuk, hogy azon át spontán  jöhessen létre a terhesség.
Tágabb értelemben minden olyan műtétet, amelyet a nemzőképesség visszanyerése miatt végzünk, refertilizációnak nevezhetünk.


Nem is ritka, hogy egy nő, akinél több gyermek után sterilizációt végeztek el, újból terhességet szeretne vállalni. Ennek oka lehet egy új kapcsolat, egy gyermek elvesztése, de nem is ez a lényeges. Lezárt petevezetékekkel a nők részére a refetrilizáción kívül csak a lombik terhesség vagy az örökbe fogadás jelenthet megoldást.


A refertilizáció esélyei nagyon nagy mértékben függenek az alábbiaktól: életkor, hormonális tartalék, egyéb betegségek pl. endometriózis.


Jelenleg rendkívül kevés helyen vállalnak fel ilyen speciális refertilizációs beavatkozásokat. Egyes központokban hasmetszés, azaz laparotómia utján - mikroszkóppal varrják össze a petevezetéket.


Ettől modernebb és jobb eredményekkel kecsegtet a laparoszkóppal történő refertilizációs műtét, amely azonban nagyon idő és költségigényes!
Speciális eszközök alkalmasak arra, hogy a hasüregben kamera ellenőrzése mellett monitoron nézve egy miniatűr tűvel helyrehozzuk a károsodást. Ez eltarhat 2-3, de akár 4 órán át is.


Az átjárhatóságot a műtét közben egy kék színű festék befecskendezésével lehet igazolni.
A további nehézség az, hogy a sikeres refertilizáció után mégis újra hegesedhet a petevezeték, amely újra meddőséget vagy méhen kívüli terhességet is okozhat!