Újabb remény a gyermektelen pároknak

A Pécsi és a Szegedi Tudományegyetem kutatói nyerték idén a Laboratóriumi Medicina Európai Szövetségének díját. A kutatás a mesterséges megtermékenyítés eredményességét növeli az embriót körülvevő tápoldat vizsgálatával. A díjat korábban még nem ítélték oda magyar szakembereknek.

A lombikbébiprogram sok párnak az egyetlen esély arra, hogy gyermeke legyen. „Magyarországon öt ciklusra ad támogatást a társadalombiztosító, ez körülbelül évente öt-hatezer ciklust jelent az egész országban. Ennél jóval több az igény természetesen. Körülbelül a pároknak húsz százaléka valamilyen típusú meddőségi kezelésre kell hogy járjon, ezeknek nyilván csak egy része a lombikbébi-kezelés” – mondta Várnagy Ákos, a reprodukciós központ szakmai vezetője.

Magyarországon jelenleg a mesterséges megtermékenyítés sikerességi aránya 34-35 százalék. A Pécsi és a Szegedi Tudományegyetem kutatói által kidolgozott módszerrel ez az arány 50 százalék körülire emelhető. „Sikerült találnunk a tápoldatban – abban a tápoldatkörnyezetben, ahol az embriók a mesterséges megtermékenyítést követően, a beültetést megelőzően növekednek – egy olyan fehérjetermészetű anyagot, amelynek a mennyiségi meghatározását követően, a beültetést megelőzően, illetve kizárólag a tápoldat vizsgálatával meg tudjuk jósolni azt, hogy a beültetés előreláthatólag sikeres lesz-e” – fogalmazott Montskó Gergely tudományos munkatárs.

Arra azonban a kutatók szerint még két-három évet várni kell, hogy a módszer országszerte minden klinikán általánosan használható legyen. „Bonyolult módszer ez a meghatározás. Most azon dolgozunk, hogy egy úgynevezett laboncsip technológiával – ez egy nanotechnológia – a mindennapi laboratóriumi munka számára használható teszt legyen belőle. Ha ezt az innovációt meg tudjuk oldani, akkor jön az a siker, hogy általában 15 százalékkal nőhet az eredményesség” – nyilatkozta Bódis József, a kutatás szakmai vezetője.

Az eljárás nem csak Magyarországon újdonság. A magyar kutatók kapták idén a Laboratóriumi Medicina Európai Szövetségének díját is. Az elismerést azoknak ítélik oda, akik az eddigi diagnosztikai módszerekhez képest klinikai és gazdasági szempontból a legjobb eredményt érik el.